Proteïnerijk dieet even nefast als roken

THINKSTOCK
Een studie van de universiteit van Zuid-Californië toont zonneklaar de link aan tussen levensbedreigende ziekten en het eten van vlees, eieren, melk en kaas.

Mensen van middelbare leeftijd die voornamelijk eitwitrijke voeding nuttigen, lopen vier maal meer kans om te sterven aan kanker dan iemand die er slechts weinig van eet. Het risico op kanker is volgens de onderzoekers zelfs te vergelijken met het roken van twintig sigaretten per dag. Voor de studie, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Cell, werden duizenden mensen gedurende twintig jaar nauwgezet gevolgd.

"Wij leveren overtuigend bewijs voor het feit dat proteïnerijke voeding, voornamelijk van dierlijke oorsprong, even nefast is voor de gezondheid als roken", verklaart dokter Valter Longo van de universiteit van Zuid-Californië.

Een dieet wordt als eiwitrijk gedefinieerd wanneer minstens twintig procent van de calorieën uit proteïnen gehaald worden. De onderzoekers raden mensen van middelbare leeftijd aan om slechts 0,8 gram eiwitten per kilo lichaamsgewicht per dag te nuttigen. Toch mogen proteïnen niet volledig geschrapt worden want ze zijn ook heilzaam voor oudere mensen.

Dokter Gunter Kuhnle van de universiteit van Reading is kritisch omdat de studie een link legt met roken. "Terwijl het onderzoek inderdaad het verband lijkt bloot te leggen tussen de inname van eiwitten en mortaliteit, is het verkeerd om de effecten van het eten van vlees en kaas te vergelijken met het roken van sigaretten", zegt hij. "De roker zal al snel denken 'waarom zou ik het roken laten als het eten van ham en kaas even slecht zijn voor me'"?

Volgens de Britse professor Tim Key is alvast meer onderzoek gewenst om het verband tussen eitwitrijke voeding en kanker en levensbedreigende ziekten bij mensen van middelbare leeftijd verder aan te tonen.