Pot bijna leeg? 5 tips om het onderste uit de bokaal te halen

thinkstock
Zelfs met een hele fijne lepel kan je dat laatste restje choco of pindakaas nooit uit die glazen bokaal gelepeld krijgen. Zo in de glasbak gooien dan maar? Jennifer Schleber heeft een beter idee. In haar boek 'Empty the Fridge' geeft ze enkele ideetjes om de bokalen van onder meer mosterd, honing of choco smakelijk helemaal leeg te krijgen.

Empty the fridge is de foodblog van Jennifer Schleber, waarop ze tips deelt over het bewaren, klaarmaken en daarna hergebruiken van voedingsmiddelen, om zo weinig mogelijk te moeten weggooien. Haar creatieve ideeën zijn nu ook gebundeld in het boek 'Empty the Fridge', met praktische tips over onder meer het efficiënt gebruiken van je koelkast en diepvries, of hoe je met die restjes uit de ijskast toch nog snel een smakelijke maaltijd op tafel kunt toveren.

Rest best

Zo weinig mogelijk voedsel in de vuilnisbak kieperen, dat is de hoofddoelstelling van de gepassioneerde foodie en webdesigner Jennifer. Door voedingswaren in te vriezen, slim te winkelen en de juiste porties te kopen, hoeft onze voedselafvalberg niet zo groot te worden. Een leuk voorbeeld daarvan zijn haar 'Empty the Jar'-recepten, waarin de auteur verklapt hoe je dat bodempje uit een quasi lege bokaal mosterd, honing, choco, confituur of pindakaas toch nog kan benutten. Wij mochten in haar boek spieken, zodat we deze tips met jullie kunnen delen:

Mosterd

Giet een scheutje balsamicoazijn en gewone azijn of citroensap in het potje mosterd. Voeg 3 el olijfolie en een klein scheutje water toe en kruid met peper en een snuifje zout. Schroef het deksel op de bokaal en schud
tot alles mooi gemengd is voor een snelle mosterddressing.

Honing

Giet een klein beetje gekookt water in de bokaal, schroef stevig dicht en schud door elkaar. Let op, want warm water durft er wel eens uit te spatten.
Gebruik het honingwater om je thee te zoeten, of maak er met dezelfde ingrediënten als voor de mosterdvinaigrette een zoete dressing van.

Yves Schepers Photography

Confituur

Voeg 1 el citroensap, 1 el melk, 1/2 el room of yoghurt en 75 g poedersuiker toe aan je bijna lege bokaal confituur. Roer alle ingrediënten goed
door elkaar tot je een lopende consistentie hebt. Gebruik dit instantglazuur als topping over je favoriete cake of gebak.

Choco

Giet 250 ml koude melk, 1 tl honing en 1,5 tl cacaopoeder in de chocopot. Schroef het deksel erop en schud stevig door elkaar. Voilà ... koude chocolademelk in 30 seconden!

Pindakaas

Maak een smoothie van banaan, door aan een bijna lege pot pindakaas 1 zeer rijpe banaan met 1 kopje melk, een snuifje zout en wat honing naar smaak toe te voegen. Sluit de pot goed af en meng goed door elkaar. Mix daarna tot een gladde smoothie.