Pistachekoekjes van Jeroen Meus

Verne
Flinterdunne koekjes ogen altijd heel stijlvol. Als je er dan nog lekkere nootjes als pistache over strooit, krijg je al helemaal een koekje om mee uit te pakken. Probeer het beslag zo dun mogelijk uit te smeren: hoe fijner de koekjes, hoe chiquer.

Ingrediënten voor 25 koekjes:
• 100 g malse boter
• 260 g bloemsuiker
• 1 vanillestokje
• 100 g melk
• 80 g patisseriebloem
• 50 g pistachenoten (ongezouten)

Bereidingstijd:
55 minuten

Bereidingswijze:
Klop de malse boter los in de mengkom van de keukenmachine (met K-hulpstuk).

Laat de machine draaien op een matige snelheid en schep de bloemsuiker lepel voor lepel bij de boter.

Druk de vanillestok plat en snijd de peul overlangs in tweeën. Schraap er met een mespunt de zaadjes uit en doe ze bij het botersuikermengsel.

Laat de machine draaien en voeg een kwart van de melk en een kwart van de bloem toe. Zodra die zijn opgenomen, voeg je het volgende deel melk en bloem toe. Ga zo door tot je een egaal koekjesbeslag hebt.

Verwarm de oven voor op 175 °C.

Doe de pistachenoten in een hakmolentje en maal ze grof.

Leg een bakmatje of vel bakpapier op een vlakke ovenplaat.

Strijk er met een vlakke spatel rondjes beslag op van ongeveer 3 mm dik en 5 tot 7 cm diameter.

Strooi de gehakte nootjes over het koekjesbeslag.

Bak in ongeveer 12 minuten goudbruin.

Tip:
Geen geduld om rondjes te vormen? Spatel het deeg over het volledige oppervlak van de bakmat of het bakpapier uit, en breek het gebakken deeg in brute koekjes. Net zo lekker.

Jeroen Meus
Verne Jeroen Meus