Pianomuziek zorgt voor beter glas wijn

Unsplash
Frans onderzoek bewijst het: wijn wordt beter van muziek. De druiven zouden er namelijk beter van worden. 

Ten noorden van Toulouse staat bijna 500 hectare met druivenstokken en die worden sinds kort vertroeteld met muziek. Er galmt piano- en orgelmuziek over de velden. Die klanken beschermen de druiven namelijk tegen ziektes.

“De eerste keer dat ik erover hoorde, moest ik lachen’’, vertelde druiventeler Julien Custody in de Franse pers. “Maar er staat zó veel op het spel dat ik dacht: laten we het maar proberen.’’

De telers in het gebied kampen met een hardnekkige schimmel die de druivenstokken aantast. Custody zag vorig jaar 2,5% van zijn potentiële oogst afsterven omdat bestrijdingsmiddelen tegen de schimmel er al jaren verboden.

De 32-jarige Franse boer stapte naar collega’s en vertelde ze over de ‘muziektherapie’. De collega’s reageerden enthousiast, de lokale beroepsvereniging trok de portemonnee open en nu zijn ze begonnen. 6 druiventelers hebben speakers neergezet tussen hun druiven. Elke ochtend en elke avond klinkt 8 minuten pianomuziek om de druifjes te helpen in hun strijd tegen de schimmels.

De muziektherapie werd bedacht door de Franse natuurkundige Joël Sternheimer. Hij zegt dat de frequenties van zijn muziek de golven nabootsen die planten zelf ook creëren tijdens de zogeheten eiwitsynthese. Door heel specifieke klanken te kiezen, en die in een bepaald tempo tijdens een bepaalde tijdsduur af te spelen, kan muziek de eiwitsynthese stimuleren, de groei van de plant bevorderen en ziektes tegenhouden, aldus Sternheimer.

Sinds 2008 wordt het concept al op 600 plaatsen in Frankrijk toegepast, ook bij tomaten en courgettes. Wijnboeren lijken de grootste fans. In de Elzas en in de Champagnestreek klinken al piano’s tussen de druiven. In de omgeving van Bordeaux gebruiken wijnboeren al vijf jaar de gepatenteerde muziek: de druivensterfte is er met 75 procent gedaald.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Catherine MISTIAEN

  Elektriciteit is even wonderlijk, maar vinden we heel gewoon. Dus waarom zouden muziekgolven niet werken op alles wat levenskracht heeft?

 • Gerrit Malego

  En de wijn geeft op zijn beurt dan iets terug aan de muziek, want ik speel veel beter piano met een paar glazen wijn op

 • Louis Bouduin

  Eerste wat bij me opkomt: hoe verzinnen ze het? Maar indien ze er in geloven. Ik heb ooit nog duizenden gegeven aan een prachtige stereoset. Alles peperduur, de top in zijn klasse, en aan elkaar geknoopt met kabels ter waarde van een mooie moto. Een wijs man kwam bij me op bezoek en zei me dat de muziek veel mooier klonk indien ik luisterde in mijn ondergoed. Het klonk warempel beter... daags nadien heb ik alles verkocht en was genezen. Santé.

 • Erwin De Baetselier

  wat nogmaals bevestigd dat "kwaliteit van de wijn" voor 99% op nonsens gebaseerd is. Neem de bergen en de muziek weg en een fles van 100EUR in de bordeaux wordt een fles van 3,5OEUR in den Delhaize.