Exclusief voor abonnees

Originele geschenken voor wijnliefhebbers

Een goede fles wijn is altijd een geschikt cadeau, maar met deze originele gadgets scoor je zeker!
Shutterstock Een goede fles wijn is altijd een geschikt cadeau, maar met deze originele gadgets scoor je zeker!
Een goede fles wijn is altijd een geschikt cadeau. Maar een échte wijnliefhebber maak je helemaal blij met een gadget dat hij voor zijn hobby kan gebruiken: van speciale wijnglazen tot excentrieke kurkentrekkers of wijnkoelers.

Het glas

Het glas is hét werktuig van de wijnproever. Je hebt er in alle maten en soorten. En prijzen, die kunnen duizelingwekkend verschillen. Voor het chique loodkristallen bordeauxglas Sommelier van Riedel betaal je al vlug 60 euro per glas. Zijn kristallen Vinum-broertje kost maar de helft. Maar het kan ook betaalbaarder. Het populaire Diva-glas van Schott Zwiesel uit loodvrij kristalglas heb je al voor minder dan 10 euro. 

Er zijn meerdere redenen waarom investeren in kwaliteitsglazen geen gek idee is. Hoe duurder het glas, hoe hoger de loodconcentratie. Een loodkristallen exemplaar heeft een iets ruwere glasstructuur. Bij het walsen wordt de wijn wat afgeremd, waardoor hij sneller en beter zijn aroma’s vrijgeeft. Kwaliteitswijnen uit duurdere glazen proeven geeft dus meer voldoening. 

Ook de vorm en de opening van de kelk is belangrijk. Wijnen met een hoger alcoholgehalte komen in glazen met een brede opening beter tot hun recht. De kelk is ruimer, de alcohol wordt wat onderdrukt en andere geuren worden beter waargenomen. Voor bordeauxachtige wijnen zoals chianti, die iets tanninerijker en volumineuzer van smaak zijn, zijn glazen met een hogere en iets smallere kelk ideaal. 

Kies altijd voor een glas op een wat hogere voet. Dat staat elegant en drinkt aangenamer. Witte wijn schenk je het best in een glas met een niet te grote kelk. Anders warmt de wijn te snel op. Voor rode wijn mag de totale inhoud van de kelk zelfs meer dan 50 cl zijn. Schenk wél met mate. De regel is eenvoudig: 12,5 cl wijn (of een derde gevuld glas) is ideaal. De overige ruimte van het glas doet de aroma’s en het boeket van de wijn mooi tot hun recht komen. Wie echt origineel uit de hoek wil komen, scoort met een zwart glas. Helemaal volgens de etiquetteregels is zo’n glas niet – je ziet zelfs niet of je witte of rode wijn drinkt - maar bijzonder is het beslist wel. 

(lees verder onder foto)

Op www.meyhui.be vind je verkooppunten voor het betere glas.
Schott Zwiesel Op www.meyhui.be vind je verkooppunten voor het betere glas.

TIP: zo kies je het perfecte wijnglas volgens top sommelier Sepideh

De kurkentrekker

Het ‘sommelier’-mes is de beste ontkurker. Let bij aankoop wel op enkele puntjes. De spiraal moet lang genoeg zijn - zeker vijf krullen - en goed breed zodat de trekkracht over de hele kurk verdeeld wordt. Ga voor een sommeliermes met spiralen die met tefal belegd zijn , die ‘snijden’ het best in de kurk.

Deze kurkentrekker beschikt over een tweetrapshefboom, zodat de kurk loodrecht uit de fles getrokken wordt. Een scherp mesje aan de zijkant is ook altijd nuttig om de wikkel perfect af te snijden. Een eenvoudig model van Point-Virgule koop je bij bol.com bijvoorbeeld al voor 8,99 euro, het topmodel Swarovski van Pulltap’s kost al gauw 59 euro.

Heel gesofisticeerde kurkentrekkers zijn daarom niet altijd beter, maar voor de wat onhandige wijnliefhebber kan een doordraaikurkentrekker of een Verti-Go exemplaar een aanwinst betekenen. De Verti-Go betaal je al snel meer dan 70 euro. Kurkentrekkers zijn verkrijgbaar bij de vele wijnhandelaars. 

(lees verder onder de foto)

Het ‘sommelier’-mes blijft de beste kurkentrekker.
Pieter-Jan Vanstockstraeten / Photonews Het ‘sommelier’-mes blijft de beste kurkentrekker.

Lees ook:  kurkentrekkers uitgetest door top sommelier Sepideh

De DropStop

De DropStop is een flinterdun rond plaatje dat je opgerold in de flessenhals stopt om morsen te voorkomen. Bij het schenken ‘snijdt’ het de wijnstroom perfect af zodat de laatste druppel in je glas of in de fles valt. Gedaan met vlekken op het tafellaken. Let er wel op dat je de DropStop bij het schenken niet op de rand van het glas laat rusten, want dan durft het toch nog mis te lopen. Dit handig hulpje is afwasbaar en kan je meerdere keren hergebruiken. De DropStop lijkt gemaakt te zijn van metaal, maar bestaat eigenlijk uit zeven lagen folie. De bedrukking zit tussen de derde en vierde laag aangebracht en vormt dus geen gevaar voor de wijn. Een geschenkdoosje met 4 stuks kost ongeveer 6 euro en is te koop bij heel wat warenhuizen.

De wijnkoeler

Om je fles snel en eenvoudig te koelen, plaats je hem het het best in een ijsemmer die voor de helft met water en de andere helft met ijsblokjes gevuld is. Moet het echt snel gaan? Voeg er dan enkele theelepels zout aan toe. Zo verandert het water snel in ijswater en is je wijn op een kwartier koel. Jonge en eenvoudige witte wijnen en rosés mag je de hele tijd in de emmer laten staan. Oudere witte toppers neem je er het best na tien minuten uit, want te koele wijn toont zijn kwaliteiten niet meer zo goed.

Een handige ijskoeler is de Ice Bag: een opplooibare zak in stevig plastic die je overal mee naartoe kan nemen. Eens gevuld met water en ijs blijft de zak perfect rechtop staan. De Ice-Bag is in allerlei kleuren te verkrijgen, zelfs met een logo of naam erop. In de grotere modellen kan je twee à drie flessen tegelijk koelen én zelfs nog een fles water kwijt. Voor een eenvoudige Ice Bag betaal je bij bol.com zo’n 10 euro.

(lees verder onder de foto)

 Voor een eenvoudige Ice Bag betaal je bij bol.com zo’n 10 euro.
bol.com Voor een eenvoudige Ice Bag betaal je bij bol.com zo’n 10 euro.

De karaf

Je wijn in een karaf overgieten – decanteren – staat niet alleen chic, het kan ook de smaakbeleving van je wijn ten goede komen. Rode, al wat oudere topwijnen vormen doorgaans een licht bezinksel, en dat kan het degustatieplezier bederven. Door de wijn heel voorzichtig in een karaf over te gieten, zorg je ervoor dat het bezinksel niet opdwarrelt. Doe dit voor een brandende kaars: zo zie je het bezinksel glijden en kan je op tijd stoppen. Ga rustig te werk. Oude wijnen zijn namelijk heel fragiel en kunnen door te veel extra zuurstof op korte tijd gaan oxideren. Decanteren doe je bij oude rode wijnen. Jongere, erg krachtige (lees: alcoholrijkere) wijnen kan je karafferen. Ook dan giet je de wijn in een karaf, maar met een heel andere reden. Jonge wijnen hebben immers nog geen bezinksel. Karafferen doe je enkel voor wijnen die nog niet op dronk zijn en waarbij de tannines nog te sterk zijn. Door de wijn in een karaf uit te schenken meng je deze met zuurstof, waardoor tannines verzachten. Je gebruikt hiervoor het best een ruime karaf met ronde buik. Dat komt het boeket ten goede. Zelfs sommige krachtige witte toppers komen beter tot hun recht als je ze in een karaf overgiet.

TIP: giet eerst een scheutje van de wijn in de karaf en bedek daarmee de hele binnenwand. Zo neemt de karaf de geur van de wijn over.

(lees verder onder de foto)

De sierlijke Amadeo-karaf van Riedel blijft een aanrader en geeft je feesttafel nog meer stijl. Hiervoor tel je bij www.fonq.be 265 euro neer.
riedel.com De sierlijke Amadeo-karaf van Riedel blijft een aanrader en geeft je feesttafel nog meer stijl. Hiervoor tel je bij www.fonq.be 265 euro neer.

De bewaarkurk

Voor schuimwijnen en champagne bestaan er speciale stoppen met een veer, die het koolzuurgas (CO2) in de fles houden zodat de bubbels niet verloren gaan. Een eenvoudig model van Point-Virgule heb je bij bol.com al voor 10 euro. Bij Girbal zijn er AntiOx-stoppen (19,95 euro) verkrijgbaar. Die hebben een actieve koolfilter, die oxidatie tegengaat, en een instelbare datumring zodat je weet wanneer je de fles geopend hebt.

Tip: fles geopend en nog niet helemaal kunnen leegdrinken? Met deze tips bewaar je wijn langer.

De fles

Als je een fles cadeau wil doen waarmee je wil uitpakken, ga dan voor een klinkende naam. Bij de rode bordeaux kan je kiezen voor Saint-Emilion Grand Cru Classé, Pomerol, Haut-Médoc Cru Bourgeois, Pauillac Cru Bourgeois of Pauillac Cru Classé. Ook Margaux, Saint-Julien en Saint-Estèphe met dezelfde klassering zijn top. Voor bourgogne zit je goed met Gevrey-Chambertin, Chambolle Musigny, Nuits-Saint Georges, Beaune, Volnay of Pommard.

Bij witte wijnen kun je kiezen voor Meursault, Puligny Montrachet, Sauternes of Barsac. In de Côtes-du-Rhône zit je safe met Chateauneuf-du-Pape of Gigondas. Voor Spaanse wijnen doe je niets fout met een Priorat, Rioja en Ribera del Duero, maar kies er dan een van boven de 10 euro.

HLN+ bundelde adviezen van Belgische top sommeliers in een complete wijngids. Bekijk hier de volledige gids.

Deze artikels lees je ook binnen onze wijngids:

Welke wijn mag je decanteren en hoe doe je dat precies? Wij geven tips

3 gouden tips om wijn in te schenken volgens Sepideh Sedaghatnia

Waar bewaar je wijn het best en hoe lang blijft een geopende fles goed? 4 gouden bewaartips
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.