Op wereldreis in je keuken - Japanse onigiri

Ditte Van de Velde
Japan, een uniek land gevormd door meer dan 6.000 eilanden in de Grote Oceaan. De specialiteit bij uitstek? Onigiri ofte de boterhammetjes van Japan. Je vindt de rijstdriehoekjes in elke winkel in Japan. Letterlijk elke winkel. Ze kosten slechts 100 yen, 75 eurocent, en zijn veel te lekker. Vraag maar aan eender wie ooit in Japan is geweest.

Het coronavirus maakt heel wat reisbestemmingen onbereikbaar deze zomer, gelukkig hoef je niet eens je kot uit om een wereldreis te maken. HLN vroeg de lezers wat de lekkerste bestemmingen ter wereld zijn en 25 dagen lang haalt TV-kok Loïc inspiratie uit die topbestemmingen door culinaire recepten te delen. In Het Laatste Nieuws verklapt hij je bovendien elk weekend hoe sommige iconische gerechten écht horen te smaken.

Met deze HLN Zomer Challenges prikkel je vanaf zaterdag 18 juli niet enkel je zintuigen maar verleg je ook letterlijk je grenzen, in de keuken wel te verstaan. Vandaag trekken we naar Japan.

INGREDIËNTEN

300 gr Japanse rijst
10 noriblaadjes
katsuobushivlokken
zoete sojasaus
1 zalmfilet met vel
1 blik tonijn op eigen nat
ei
mosterd
sushiazijn 
koolzaadolie
sesamzaad
furikake
peper en zout 

RECEPT

1. Spoel de Japanse rijst onder koud stromend water tot het water van troebel doorzichtig wordt. Kook de rijst in de rijstkoker of in een kookpot volgens de aanwijzingen van de verpakking.

2. Maak een Japanse mayonaise met de staafmixer, 2 dooiers, 1 el sushiazijn, 1 el mosterd, peper, zout en 20 cl koolzaadolie. Maak met de staafmixer een beweging van onder naar boven. 

3. Vulling 1: Okaka. Meng een eetlepel katsuobushivlokken (gedroogde visvlokken) met een beetje sojasaus tot de vlokken gesatureerd zijn. 

4. Vulling 2: gegrilde zalm. Kruid een zalmfilet met zeezout en gril in de oven gedurende 5 minuten per kant. De zalm moet volledig gaar zijn. Laat de zalm daarna een beetje afkoelen en breek in stukken met twee vorken.

5. Vulling 3: tonijn. Giet een blikje tonijn op eigen nat af en meng met enkele eetlepels Japanse mayonaise. Breng op smaak met wat extra sojasaus. 

6. Stort de rijst uit in een schaal en bewerk met een houten spatel tot de rijst niet meer heet is. Met andere woorden: tot de rijst met je handen te behandelen is. 

7. Bevochtig je handen, dop ze in een klein beetje fijn zeezout en vorm halve driehoeken. Vul met okaka, zalm of tuna mayo. Sluit de driehoek af met wat extra rijst en wikkel in een derde van een noriblad. 

HLN Zomer Challenges, Loic Van Impe, onigiri
Ditte Van de Velde HLN Zomer Challenges, Loic Van Impe, onigiri

Klaar voor een nieuwe wereldreis in je keuken? Morgen neemt Loïc je mee naar het Zuiderse Spanje. Ontdek hier alle bestemmingen. Smakelijk!