Exclusief voor abonnees

Onze sommelier Sepideh proeft mosselwijnen uit de supermarkt: “Deze wijn is mossel noch vlees, te ‘cheap’ op alle gebied”

Sommelier Sepideh Sedaghatnia.
Steven Richardson Sommelier Sepideh Sedaghatnia.
Geen geslaagde mosselen zonder bijpassend wijntje, toch? Nu deze schelpdieren stilaan op hun best en grootst zijn schotelen onze warenhuisketens hun beste mosselwijnen voor. Aan Sepideh om haar favorieten uit te kiezen. “Hoe frisser de wijn, hoe beter.” Lees ook de antwoorden op al je vragen over wijn in ons wijndossier.

De beste vier

1. Rabbit Island (Nelson, Nieuw-Zeeland)

sauvignon blanc - 2018 - 13%
9,25 euro - Carrefour Hyper & Market

“Tropisch en fris”
“Typisch voor een sauvignon uit Nieuw-Zeeland zijn de tropische aroma’s van kiwi en passievrucht én dat is in deze neus niet anders. Met daarbij ook de geur van pasgemaaid gras en zeste van roze pompelmoes. In de mond duikt opnieuw heel wat tropisch fruit op, met vooral accenten van passievrucht. Ook de aciditeit is vrij hoog, met een zuur oprispinkje op het einde en geen al te lange afdronk, maar dit blijft een best goed gebalanceerde, frisse, fruitige wijn.”

2. Ambo (Friuli, Italië)

pinot grigio - 2018 - 12,5%
5,99 euro - Delhaize

“Lekker fruitig”
“Waar een Franse ‘pinot gris’ meestal synoniem is van vol en kruidig, zal een Italiaanse ‘pinot grigio’ zich altijd wat lichtvoetiger, delicater en toegankelijker tonen. De neus is vooral bloemig, met ook wat aroma’s van meloenen en appeltjes. Het vervolg in de mond is al even fruitig - met ook een aangename ‘bloemige’ zuiverheid. In de medium lange afdronk zit ook een aangenaam bittertje, dat goed zal combineren met de ziltigheid van de mosselen.”

3. Pinot blanc (Terre del Rubicone, Italië)

pinot blanc - 2017 - 12% 
Aldi - 3,99 euro

“Prijs-kwaliteit top”
“Omdat de druif wat minder karakter heeft, toont de ‘pinot blanc’ zich altijd aangenaam gezelschap bij schaal- en schelpdieren. Deze Italiaanse ‘pinot blanc’ heeft alvast een niet al te overdadige neus van hard fruit en dan vooral appelen en peren. Bij de eerste slok in de mond duiken meteen weer die appelen en peren op, samen met wat bloemigheid en zelfs wat kamille. Redelijk lage aciditeit, met een gebalanceerd vervolg én voor deze lage prijs kan je niets beter vinden. De perfecte prijs-kwaliteit.”

4. Ballaturi (Terre Siciliane, Italië)

grillo, chardonnay - 2018 - 12%
4,29 euro - Aldi

“Rokerig accentje”
“Grillo is een druif met een wat neutraler karakter, en lijkt daardoor best geschikt voor mosselen.  De neus toont zich subtiel met vooral aroma’s van rokerigheid en mango. De start in de mond is tof en fris, met in de verte ook nog dat rokering accentje, waarna vooral de fruitsmaken opduiken én zelfs een pastis-achtig venkeltoetsje. Ondanks de korte afdronk een tof wijntje - zomer in het glas. Aan een al even toffe prijs bovendien.”

(lees verder onder de foto)

1. Rabbit Island
2. Ambo
3. Pinot Blanc
4. Ballaturi
rv 1. Rabbit Island 2. Ambo 3. Pinot Blanc 4. Ballaturi

5. Corde a Tongs (Pays-d’oc, Frankrijk)

sauvignon blanc, grenache blanc - 2018 - 12,5%
5,49 euro - Okay

“Lichtvoetig”
“Tof zomers etiket, dat meteen ook verklapt dat in de fles een lichtvoetige wijn schuilgaat. Het aromaboeket geurt naar witsteenfruit, abrikozenpitten en een tikje citroenzeste. De smaak — met vergelijkbare aroma’s — valt snel weg, al laat deze wijn zich zeer makkelijk drinken. Eentje om niet te veel bij na te denken.”

6. Kaapse Pracht (Western Cape, Zuid-Afrika)

chardonnay, chenin blanc - 2018 - 13%
3,99 euro - Aldi

“Te fruitig”
“Voor dat lelijke etiket moet je niet naar deze fles grijpen en ook de inhoud valt wat tegen. De neus 
kenmerkt zich met aroma’s van abrikozen en perziken. Ook in de mond duiken dezelfde fruitaccenten op, vrij vol zelfs, waardoor deze wijn écht niet bij ‘mosselen natuur’ past, maar eerder om een mosselbereiding met curry of saffraan vraagt.”

7. Domaine des Rimberges Muscadet Sèvre & Maine (Val de Loire, Frankrijk)

melon de bourgogne - 2018 - 12%
4,99 euro - Lidl

“Zestiness”
“Perfecte mossel-appellatie, want deze niet al te complexe wijnen hebben meestal voldoende aciditeit en fraîcheur, voor niet al te hoge prijzen. Deze fles past in dat rijtje. De neus is bedeesd en vooral mineralig, terwijl de mond zich wat voller en ronder toont met tonen van appel en meloen. Ook de aciditeit is best aangenaam en heeft meer weg van ‘zestiness’.”

8. L’enclos de la Chapelle Muscadet Sèvre & Maine (Val de Loire, Frankrijk)

melon de bourgogne - 2017 - 12%
6,49 euro - Colruyt

“Zout en ziltig”
“Deze Muscadets passen niet alleen perfect bij mosselen, maar ook bij oesters. Al is dit exemplaar minder mijn ding. De neus toont zich lichter van karakter met wat zoute en ziltige accenten. Ook in de mond duiken wat smaakaccenten van appel en meloen op. Samen met de korte afdronk is er ook een wat minder aangenaam groenig bittertje. Sowieso zeer koel serveren.”

(lees verder onder de foto)

5. Corde a tongs
6. Kaapse Pracht
7. Domaine des Rimberges Muscadet Sèvre & Maine
8. L’enclos de la Chapelle Muscadet Sèvre & Maine
rv 5. Corde a tongs 6. Kaapse Pracht 7. Domaine des Rimberges Muscadet Sèvre & Maine 8. L’enclos de la Chapelle Muscadet Sèvre & Maine

9. Vignoble Blanchard Muscadet Sèvre & Maine (Val de Loire, Frankrijk)

melon de bourgogne - 2017 - 12%
6,49 euro - Delhaize

“Floraal”
“Een wat afwijkender neus dan de andere twee Muscadetwijnen, met vooral florale aroma’s, vlierbloesem voorop, samen met accenten van zachte, gele appelen. Ook het vervolg in de mond is zacht, met een medium aciditeit en wat appelaccentjes, maar helaas valt dit alles iets te snel weg.”

10. Bergerac (Sud-Ouest, Frankrijk) 

o.a. sémillon, clairet - 2018 - 12%
3,79 euro - Lidl

Aangezuurd”
“De fletse uitstraling van de fles doet me niet meteen de lekkerste wijn verhopen en dat blijkt helaas te kloppen. Een wat groenige, aangezuurde neus met vooral aroma’s van appeltjes, terwijl de mond al even aangezuurd lijkt. Weinig expressief wijntje, met een veel te korte afdronk. Mossel noch vlees. Te ‘cheap’ op alle gebied.”

11. Entre-Deux-Mers (Bordeaux, Frankrijk)

sémillon, sauvignon blanc - 2018 - 12%
3,99 euro - Delhaize

“Heel fris”
“Wijnen uit deze appellatie drinken meestal makkelijk weg. Bovendien geeft de kalkrijke grond uit deze regio de wijn een wat ‘flintig’ nattekalkaroma, met ook nog de typische ‘zestiness’ van de sémillon-druif. De frisse neus kenmerkt zich hier door citruszestes, met accenten van pas gemaaid gras, appeltjes en passievrucht. Terwijl de mond bol staat van de citruszestes. Heel fris en gebalanceerd.”

12. Château Mariotte (Bordeaux, Frankrijk)

sauvignon blanc - 2018 - 12,5%
7,99 euro - Carrefour Hyper & Market

“Zachte start”
“De kleur toont zich al wat geler, een beetje houtrijping misschien? In de neus vallen vooral de aroma’s van ananas, sinaasappelzeste en zelfs een tikje mango op. Het vervolg in de mond is al even prettig: een zachte start en dan verschillende, mooi gebalanceerde fruitlaagjes. Misschien geen al te lange afdronk, maar net daardoor uitstekend geschikt naast mosselen.”

(lees verder onder de foto)

9. Vignoble Blanchard Muscadet Sèvre & Maine
10. Bergerac
11. Entre-Deux-Mers
12. Château Mariotte
rv 9. Vignoble Blanchard Muscadet Sèvre & Maine 10. Bergerac 11. Entre-Deux-Mers 12. Château Mariotte

13. Le bon Goût des Belges, Ry d’Argent (Namur, België)

solaris, pinot gris, pinot blanc - 2018 - 13%
9,99 euro - Carrefour Hype & Market

“Rijpe mond”
“Belgische mosselwijn? De gebruikte solarisdruif gedijt alvast goed in een wat koeler, natter klimaat als het onze. In de neus duiken vooral aroma’s van peer en kweepeer op, samen met tikjes vlierbloesem en abrikoos. De mond toont zich opvallend rijp, met ook nog eens een lange afdronk, maar ik zou hem toch niet meteen bij mosselen serveren.”

14. Sant’Ilario (Maremma Toscana, Italië)

vermentino - 2018 - 12,5%
7,49 euro - Carrefour

“Met groenten of kruiden erbij”
“Interessante wijnregio onder invloed van de zeelucht. In de zachte neus onderscheiden zich zachte aroma’s van cavaillon en rode appelen. De mond start neutraal, waarna een romig karakter het verhemelte streelt, met ook wat smaaktoetsen van wit steenfruit. Hoewel het alcoholgehalte niet zo hoog ligt, voelt die toch redelijk warm aan. Alleen geschikt naast mosselbereidingen met specerijen of groenten.”

15. Saint-Véran (Bourgogne, Frankrijk)

chardonnay - 2017 - 13%
7,99 euro - Lidl

Te vol”
“Een wat tropische neus van mango en rijpe perzik, typisch voor een Saint-Véran. De start in de mond is vol en rond, met diezelfde goed uitgebalanceerde fruittoetsen en voldoende lange afdronk. Maar te vol om naast mosselen natuur te zetten.”

16. Danie de Wet (Robertson, Zuid-Afrika)

chardonnay - 2018 - 13%
10,99 euro - Delhaize

“Lekkerder bij zeetong”
“Lactische neus met vooral aroma’s van boterigheid, amandeltjes en wat rijpere abrikoos, perzik en meloen — duidelijk wijn uit een warmer klimaat. Over het vervolg in de mond kan ik maar één ding zeggen: lekker. Voldoende balans tussen aciditeit en fruitsmaak én voldoende lange afdronk. Maar toch een rare suggestie bij mosselen: deze wijn zal veel beter passen bij pakweg zeetong.”

(lees verder onder de foto)

13. Le bon Goût des Belges, Ry d’Argent
14. Sant’Ilario
15. Saint-Véran
16. Danie de Wet
rv 13. Le bon Goût des Belges, Ry d’Argent 14. Sant’Ilario 15. Saint-Véran 16. Danie de Wet

17. Prosecco Extra Dry (Conegliano Valdobbiadene, Italië)

glera - 2017 - 11%
6,99 euro - Lidl

“Elegant”
“Goed gezien van Lidl om bij mosselen een prosecco te suggereren. Zeker een ‘extra dry’ heeft meer dan voldoende fraîcheur hiervoor. De neus is typisch prosecco, met frisse aroma’s van amandel en abrikoos, samen met wat florale toetsen. De smaak is lichtvoetig en elegant, met een constante, volle moussevorming en voldoende fraîcheur. Ook geschikt bij rauwe mosselgerechten als moules farcies.”

18. Cap d’Agde (Côtes de Thau, Frankrijk)

terret - 2018 - 12%
4,99 euro - Colruyt

“Tikje bitter”
“Een opvallend lichtvoetige neus met wat florale aroma’s en toetsen van meloen en gele appeltjes, maar daar houdt het bij op. De mond laat zich simpelweg samenvatten als ‘droog’, met een tikje bitter in de afdronk. Dit is een doordrinkwijntje dat eerder geschikt lijkt als aperitief.”

19. Camino del Sur (Rueda, Spanje)

verdejo - 2018 - 13%
4,99 euro - Colruyt

“Tropisch”
“Sowieso is verdejo een van de lichtere druiven uit de Spaanse Rueda-regio, met ook hier die niet al te complexe, typische neus van ‘natte steen’, met aroma’s van perzik, nectarine, appeltjes en zelfs wat kruisbessen. De mond toont zich nog wat tropischer, met smaaktoetsen van ananas en citroenzeste, maar tegelijk voldoende fris. Hoewel de afdronk kort is, blijft dit een correct gemaakte wijn.”

20. La Capelude (Pays-d’oc, Frankrijk)

viognier, grenache - 2018 - 13,5%
4,29 euro - Aldi

“Niet bij mosselen”
“Vreemd dat Aldi dit bij mosselen voorstelt: zowel viognier als grenache zijn stevige, zeer aromatische druiven. Met in de neus vooral aroma’s van steenfruit, abrikozen en zelfs marmelade, samen met wat sinaasappelzeste, verse vijgen en appelen. Het mondgevoel start aangenaam, met voldoende sappigheid van abrikozen, samen met florale toetsen.” 

17. Prosecco Extra Dry
18. Cap d’Agde
19. Camino del Sur
20. La Capelude
rv 17. Prosecco Extra Dry 18. Cap d’Agde 19. Camino del Sur 20. La Capelude

Wil je meer weten over welke wijn je best combineert met je zomerse gerechten en hoe je wijn inschenkt als een pro? Wij bundelen alles over wijn in ons wijndossier. Bekijk het hier

Lees ook binnen HLN+ :

Luc Bellings proeft mosselen aan Belgische kust en geeft meteen 0 op 10: “Overgaar, taai en smakeloos”

25 roséwijnen getest, met verrassende uitkomst: “De goedkoopste is de beste”

Geen zin in wijn? 10 mocktails uit de supermarkt getest: “Deze ruikt naar schraal bier”




16 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Bob Beye

    Daar sta je dan met de perfecte mosselwijn en trekken de mosselen op niks.

  • Gil Groenewijn

    Ach die ' testen' van die sommeliers. Ineens vinden ze een wijn van 3,99 euro top terwijl ze op andere momenten wat anders laten horen .En dan die 'beschrijvingen'. Al meer dan eens meegemaakt dat d ene zegt dat het een aroma heeft van fris afgereden gras of natte kalk ( wat dat ook kan zijn ?? !! ) en de andere voor zelfde wijn dat het een ananas of witte peper aroma heeft. Zoiets dergelijks dus...

  • Willy Godu

    Wat het beste smaakt voor mij, daar beslissen alleen mijn eigen smaakpapillen over. Wat kwalitatief het beste is...Dat is een andere zaak!

  • Patrick Vandeputte

    Ik heb het wel een beetje gehad met al die "kenners" die opdragen wat je MOET eten en drinken. Ik eet en drink wat ik lekker vind. En als zij dat niet lekker vinden is dat hun probleem.

  • DONALD BORREMANS

    Wijn, laat staan mosselwijn, voor mij niet gelaten maar ik drink daar een pintje bij