Ontbijt met eieren houdt je weg van ongezonde snacks

thinkstock
Wie 's morgens een proteïnerijk ontbijt met eieren eet, zal sneller afslanken. Dat beweren experten van de Universiteit van Missouri. Zij stelden vast dat zo'n ontbijt de eetlust onder controle houdt én 's avonds de drang naar ongezonde vetrijke of suikerrijke snacks doet verminderen.

Volgens assistent-professor Heather Leidy kan zo'n proteïnerijk ontbijt zelfs de oplossing zijn voor de obesitasepidemie. Zeker als je weet dat heel wat jonge mensen het ontbijt overslaan. In de Verenigde Staten gaat het bijvoorbeeld om 60 procent van de jongeren.

Ontbijt
Om haar hypothese te testen, selecteerde Leidy 20 vrouwelijke studenten tussen 18 en 20 jaar, die te maken hadden met overgewicht of obesitas. Aan hen vroeg ze ofwel om het ontbijt over te slaan, ofwel om een proteïnerijk ontbijt met eieren en mager rundvlees te eten, ofwel om ontbijtgranen met een normaal proteïnegehalte te eten.

Elk ontbijt bestond uit 350 calorieën en had een gelijk gehalte qua vet, vezels, suiker en energie. Het proteïnerijke dieet bevatte 35 gram aan proteïnes.

Test
De deelnemers vulden vragenlijsten in en leverden bloedstalen. Voor het avondmaal werd ook een fMRI-hersenscan uitgevoerd om de hersensignalen te meten die controle hebben over de voedselmotivatie en het door beloning aangemoedigde eetgedrag.

En wat bleek? Het eten van een proteïnerijk ontbijt leidde tot een verhoogd 'vol gevoel' of verzadigdheid. Tegelijkertijd was in het brein minder hersenactiveit die verantwoordelijk is voor het controleren van de zin naar voedsel.

"Verder zorgde een eiwitrijk ontbijt er ook voor dat de proefpersoon 's avonds minder greep naar vetrijke en suikerrijke voeding dan met de andere twee ontbijten", zegt dr. Leidy. "Dit suggereert dat een proteïnerijk ontbijt een potentiële strategie is om overeten te voorkomen en de kwaliteit van je dieet te verbeteren", aldus de onderzoeksleidster.

Aanpassen
Mensen die normaal het ontbijt overslaan, doen er dus goed aan om hun gewoonte te veranderen. "Je lichaam heeft maar drie dagen nodig om zich aan te passen aan het opnemen van voedsel vroeg op de dag", aldus dr. Leidy.

Zij liet de deelnemers aan de studie voedsel op basis van eieren en rundsvlees eten, maar ook Griekse yoghurt, cottage cheese (of hüttenkäse, huttenkaas) of een gemalen varkenslendestuk kunnen leiden tot de 35 gram proteïnes.

Dr. Leing is alleszins van plan om verder onderzoek uit te voeren naar het effect van proteïnerijk ontbijten op het controleren van je gewicht. De resultaten van de huidige studie werden alvast gepubliceerd in 'The American Journal of Clinical Nutrition'.