Exclusief voor abonnees

Om duimen en vingers af te likken: 3 x zoete rijstdesserts

Bramski
Romig, vol van smaak en met véél bruine suiker. Zo herinner ik me de rijstpap uit mijn kindertijd. Ik kan nog altijd gelukkig worden van deze zoete klassieker, al mag het soms ook iets verrassender.
Bramski

1. Exotisch: Sticky rijstballetjes met vulling van mango

Voor 4 personen • 35 minuten

• 300 g sushirijst, grondig gespoeld • 450 ml water • 150 ml kokosmelk • 100 g fijne suiker + 2 el extra • 1 tl matchapoeder • 1 mango • 1 el sesamzaadjes • 1 el kokospoeder • zout

Zo ga je te werk

1/ Breng de rijst met het water en de fijne suiker aan de kook met het deksel op de pan. Zet het vuur lager zodra het water kookt. Roer in de pot, doe het deksel terug op de pan en laat 20 minuten sudderen. Zet het vuur daarna uit.

2/ Snij het vruchtvlees van de mango in blokjes. Breng de kokosmelk, extra suiker, de matcha en een snuf zout aan de kook. Zet het vuur lager, doe het deksel op de pan en laat 10 minuten sudderen. Zet het vuur uit.

3/ Leg een vel plasticfolie in een kommetje. Schep er een flinke lepel van de kleverige rijst in en strijk met een spatel de rijst tot de randen van het kommetje. Leg er 2 à 3 blokjes mango in en sluit met behulp van de folie tot je een balletje hebt. Draai de sluiting goed rond en verwijder dan de folie.

4/ Leg de balletjes op een mooie schaal, bestrooi met de sesamzaadjes en het kokospoeder en giet er de kokosmelk over.

Tip: Serveer deze balletjes meteen na het bereiden, wanneer de rijst nog lekker vochtig is.

Bramski

2. De klassieker: Rijstpap op grootmoeders wijze

Voor 4 personen • 50 minuten

• 1 l volle melk • 1 vanillestokje • 200 g dessertrijst • 1 kaneelstokje • enkele draadjes saffraan • 100 g fijne suiker • bruine suiker

Zo ga je te werk

1/ Spoel de rijst met koud water. Breng de melk met de suiker aan de kook. Schraap het merg uit het vanillestokje en roer, samen met het stokje, onder de melk.

2/ Doe er de rijst, kaneel en de saffraan bij. Laat op een zacht vuur 40 minuten sudderen. Roer af en toe.

3/ Serveer de rijstpap met bruine suiker.

Tip: Vergeet de rijst zeker niet te spoelen. Anders wordt hij té papperig.

Bramski

3. Verrassend: zoete rijstcake met citroen en kokos

Voor 4 personen • 1 uur 45 minuten

• 800 ml volle melk • 170 g risottorijst • 150 g fijne suiker • 5 eieren, losgeklopt • 100 g geroosterde blanke amandelen, grof gehakt • geraspte schil van 1 biologische citroen • 4 el limoncellolikeur • 4 el kokospoeder • bloemsuiker • boter

Zo ga je te werk

1/ Beboter een ovenschaal van ongeveer 22 bij 30 centimeter en minstens 5 centimeter diep.

2/ Breng de melk aan de kook. Roer er de rijst door en laat 30 minuten op een zacht vuur koken tot alle melk opgenomen is en de rijst gaar is. Roer er de suiker door, zet het vuur uit en laat de rijst afkoelen.

3/ Verwarm de oven voor op 180 °C. Roer de eieren, amandelen, kokospoeder, citroenrasp en limoncello door de rijst. Schep het rijstmengsel in de ovenschaal en zet 1 uur in de oven. Dek de schaal eventueel af met aluminiumfolie als de bovenkant te donker wordt. Laat na het bakken volledig afkoelen. Snij de rijstcake met een scherp mes in blokjes. Werk af met poedersuiker.

Tip: Je kan deze lekkernij ook afwerken met een limoncelloglazuur. Meng daarvoor poedersuiker met een scheutje limoncello en giet over de afgekoelde rijstcakejes.




Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.