Exclusief voor abonnees

Om duimen en vingers af te likken: 3 verrassende gerechten uit de Belgische keuken

Bram Debaenst
Geen idee wat je ‘s avonds moet koken? Foodie Sonja Peeters zorgt elke week voor de nodige inspiratie. “Onze Belgische keuken is terecht onze grote nationale trots. Ze staat voor smaak en traditie, voor kwaliteit en variëteit. Dankzij de grote waaier aan streekproducten en verse ingrediënten, is het telkens een feest om er in de keuken mee aan de slag te gaan. Deze drie verrassende gerechten doen mij alvast watertanden!”

1. Gevuld witloof met gehakt en spekjes

Benodigdheden voor 4 personen

• 6 stronkjes witloof, gehalveerd in de lengte • 400 g gemengd gehakt • ½ tl nootmuskaat • peper en zout • 2 el fijngehakte peterselie  • 2 el verse tijmblaadjes • 40 g  walnoten, grof gehakt • 100 g spekblokjes • 12 sneetjes gandaham • boter

Voor de saus
• 1 ui, gesnipperd • 1 el bloem • 300 ml warm water • 1 blokje kippenbouillon • 2 el Luikse siroop • 2 takjes rozemarijn • 1 kruidnagel

Zo ga je te werk (1 uur)

1> Verwarm de oven voor op 200 °C. Snij voorzichtig de harde kern uit de gehalveerde witloofstronkjes. Kruid het gehakt met de nootmuskaat, peper en zout. Meng er de helft van de peterselie, de tijm, noten en spek onder.

2> Schep op elk gehalveerd witloofstronkje een portie gehakt. Zet de andere helft er bovenop. Druk lichtjes aan. Omwikkel elk stronkje witloof met twee plakjes ham. Leg de gevulde stronkjes in een ingevette ovenschaal. Schenk er een beetje water bij en leg er enkele klontjes boter op. Zet 45 minuten in de oven. Dek af met aluminiumfolie als ze te snel kleuren.

3> Bak voor de saus de ui in olie glazig. Bestrooi met de bloem en roerbak 1 minuut. Voeg geleidelijk het warme water toe. Verkruimel er het bouillonblokje bij en voeg de siroop, de rozemarijn en de kruidnagel toe. Laat
20 minuten sudderen op een zacht vuur. Breng op smaak met peper en zout.

4> Verdeel het witloof over borden en werk af met de saus en de resterende peterselie.

Tip: Heerlijk met een smeuïge aardappelpuree!

2. Gember-chocoladetaart met kardemom en rozenwaterglazuur

Bram Debaenst

Benodigdheden voor 6 personen

Voor de taart
• 60 g witte chocolade • 60 g donkere chocolade • 120 g zachte boter • 130 g suiker • 2 el geraspte gember • zeste van 1 roze pompelmoes • 2 eieren • ½ tl gemalen kardemom • 150 g zelfrijzende bloem • 75 g volle yoghurt • ½ tl rozenwaterextract • sap van ½ roze pompelmoes

Voor het glazuur
• sap van ½ roze pompelmoes • ¼ tl rozenwaterextract • 1 tl citroensap • 150 g bloemsuiker • gedroogde kleine rozenknopjes en gedroogde sinaasappelschijfjes

Zo ga je te werk (1 uur 10 minuten)

1> Smelt de chocolade au bain-marie en laat even afkoelen. Klop de zachte boter met de suiker,  gember en de zeste van de pompelmoes luchtig. Voeg de eieren een voor een toe en meng goed onder elkaar.

2> Meng de kardemom onder de bloem en meng dit in delen onder het natte mengsel. Meng de yoghurt en het rozenwaterextract onder het pompelmoessap en meng onder het mengsel. Spatel er de gesmolten chocolade onder.

3> Verwarm de oven voor op 160 °C. Giet het deeg in een beboterde springvorm van 22 cm doorsnede en zet 50 minuten in de oven. Laat de cake daarna volledig afkoelen.

4> Meng alle ingrediënten voor het glazuur (behalve de roosjes). Giet het glazuur over de taart en werk af met
de sinaasappelschijfjes en de rozenknopjes.

3. Stoofpotje van varkenswangetjes met kriekenbier 

Bram Debaenst

Benodigdheden voor 4 personen

• 2 uien, gesnipperd • 2 teentjes knoflook, geperst • boter • 750 ml kriekbier • 150 ml runderbouillon • 1 kg varkenswangen, ontvliesd • peper en zout • 3 blaadjes laurier • 4 takjes tijm • 1 el kriekenconfituur • 2 el balsamico
• 3 sneetjes peperkoek • 3 el mosterd • maiszetmeel (optioneel) • 2 el fijngehakte peterselie

Zo ga je te werk (2 uur 15 minuten)

1> Bak de ui met de knoflook in boter glazig. Blus met het bier en de bouillon. Halveer de varkenswangen en bak ze in een andere pan in boter rondom bruin. Kruid met peper en zout. Giet er het warme bier en de bouillon bij. Schraap de bakresten goed los.

2> Bind de tijm en laurier met keukentouw vast en voeg bij het vlees. Roer er ook de confituur en de balsamico onder. Besmeer elk plakje peperkoek met mosterd en leg met de mosterdkant naar onderen, boven op de stoofpot. Zet het deksel op de pot en laat op een zacht vuur minstens 2 uur pruttelen. Roer regelmatig.

3> Verwijder het kruidentuiltje uit de stoofpot. Bind de saus eventueel met wat maiszetmeel. Werk af met
de peterselie.

Tip: Uiteraard kan je volop variëren met verschillende biersoorten, maar ga altijd voor bier met een zoetige toets. Serveer met frietjes en een groene sla: superlekker!

Wie is ze?

• geboren in 1971

• culiredacteur, foodstylist en receptontwikkelaar

• vindt inspiratie in verrassende geuren en smaken, spannende ingrediënten en bij collega-foodies en chefs

Karl Bruninx



Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.