NINA zomert: fris ontbijt voor wie 's morgens te weinig tijd heeft

thinkstock
Ik weet niet hoe het met u zit, maar ik word iedere ochtend opnieuw verscheurd tussen mijn voornemen om gezonder te eten, óf wat langer in mijn nest te blijven liggen. Meestal wordt die keuze - na een paar keer snoozen - voor mij gemaakt, en prop ik in zeven haasten nog snel een boterham met choco naar binnen. Missie ... niet helemaal geslaagd. Al pak ik dat tegenwoordig heel anders aan. Met succes.

U moet weten, koken doe ik niet. Mijn laatste zelfgemaakte maaltijd dateert van 21 oktober 2011, toen mijn relatie zo pril was dat ik nog indruk probeerde te maken op het lief. 

Het is niet dat het etentje geen succes was. Integendeel, zes jaar later zijn we nog steeds samen (of hij kan gewoon goed liegen). Alleen de rolverdeling is veranderd. Hij kookt, en ik knijp een oogje toe wanneer de 'Tour de France' dag na dag mijn televisie kaapt. Het is dan ook louter toeval dat ik onlangs - voor het aanvangsuur van de Tour, dat spreekt voor zich - op kookzender 'Njam' belandde. En wonder boven wonder bleef ik hangen.

10 minuten werk, een hele week ontbijt
Het recept, een idee van Dagny Ros, is namelijk een zelfgemaakte frozen yoghurt, die perfect als ontbijt kan dienen. Datzelfde kommetje yoghurt met fruit dat ik in een ideale wereld iedere ochtend zou eten, maar dan in diepvriesvorm. Het beste nieuws? Het kost je amper 10 minuten om te maken, en je kan er een hele week van eten.

Wat heb je nodig?
500 gr Griekse yoghurt
2 el agavesiroop
1 el rozijnen (of in mijn geval een zak muesli)
1 el veenbessen (idem)
1 el geroosterde amandelen (idem)
1 handje frambozen (of in mijn geval een zak diepvriesfruit)
1 handje blauwe bessen (idem)
1 handje aardbeien (idem)
1 reep chocolade (of in mijn geval alleen als ik écht niks anders te doen heb)

Hoe maak je het?
1. Meng de yoghurt met de agavesiroop, de rozijnen en de veenbessen.
(Of: meng de yoghurt met de agavesiroop en de inhoud van een zak muesli)

2. Neem een ovenplaat of een grote schaal en bedek deze met boterpapier.

3. Stort hierop het yoghurtmengsel en smeer uit tot ongeveer een centimeter dikte.

4. Bestrooi de yoghurt met enkele stukjes frambozen, blauwe bessen en aardbeien, de geroosterde amandelen en de geraspte zwarte chocolade.
(Of: kap een deel van een zak diepvriesfruit mee in het mengsel, en skip de chocolade. Raspen is écht veel werk)

5. Plaats de schotel minstens één uur in de diepvries.

6. Laat de schotel enkele minuten uitstaan en breek de frozen yoghurt in stukjes alvorens te serveren.
(Of: haal de schotel uit net voor je vertrekt, breek er een stukje af en you're ready to go)