Nigella Lawson niet altijd fan van foodfoto's op Instagram: "Een stoofpotje is nu eenmaal een bruine brij"

photo news / Instagram
Ze is dol op lekker eten, koken en foto's nemen van haar eigen creaties, maar dat maakt de bekende kok Nigella Lawson nog geen grote voorstander van foto's van eten op Instagram. "Het zou triest zijn dat we stoppen met bepaalde dingen klaar te maken omdat ze niet fotogeniek zijn," betoogt ze in een column op The Guardian.

Op restaurant eerst een foto nemen van je maaltijd voor je er je tanden in zet, niemand kijkt er nog van op. Integendeel zelfs: restaurants zien meer en meer het belang in van publiciteit via sociale media en passen zich daaraan aan. Zo is er dit Londens restaurant dat je een fotokit bezorgt voor perfecte kiekjes van het het menu, en berichtte restaurantrecensent Pete Wells van de New York Times deze week nog over restaurants die hun verlichting aanpassen om een zo mooi mogelijke foodfoto te kunnen nemen.

De mythe van de smoothie bowl

Kok Nigella Lawson is zelf dol op eten, koken en foto's nemen van wat ze gecreëerd heeft. Maar dat maakt haar nog geen fan van het massaal delen van kiekjes van je maaltijd op sociale media, zo schrijft ze in een column in The Guardian. "Ik heb altijd al foto's genomen van alles wat ik eet. Maar ik heb lang weerstand geboden tegen Instagram. Drie jaar geleden heb ik toch een account aangemaakt en geleerd er het leuke van in te zien. Maar ik kan me er zo overweldigd voelen. Instafood is een vreemde plek: zo veel perfect gestyleerd eten, dat alleen maar daar staat omdat het er goed uit ziet. Zouden smoothie bowls ooit bestaan hebben zonder Instagram? Bestaan ze eigenlijk wel in het echte leven? Ik heb nog nooit iemand ontmoet die er eentje gegeten heeft."

Zouden smoothie bowls ooit bestaan hebben zonder Instagram?

Nigella Lawson

Geen stoofpotjes meer

"Natuurlijk is Instagram een visueel medium, dus vereist het fotogeniek voedsel," zo gaat Nigella verder. "Maar het kan een kok wanhopig maken. Als ik een foto post van een stoofpotje, heb ik het gevoel dat ik mensen - die het bruine rommeltje er niet smakelijk vinden uitzien - eraan moet herinneren dat stoofpotjes 1) bruin zijn en 2) dat bruine voeding het beste smaakt. Het maakt me echt niet uit dat mensen stoofpotjes op sociale media posten, maar het zou me wel verontrusten als ze daarom stoppen met ze te maken. Dat zou echt triest zijn." Voeding hoeft niet fotogeniek te zijn, besluit de kok. De beste recepten zijn een samenraapsel van allerlei ingrediënten, die willekeurig bij elkaar worden gedaan.

I am so proud, honoured and excited to see Del Sneddon's beautiful photograph of two recipes he's cooked from my new book - pork with prunes, olives and capers and my salt and vinegar potatoes. Thank you, and #regram @weerascal #FridayFeast #atmytable PS Beautiful pan (which I also have) by @nethertonfoundry

10.2k Likes, 48 Comments - Nigella (@nigellalawson) on Instagram: "I am so proud, honoured and excited to see Del Sneddon's beautiful photograph of two recipes he's..."
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • mia thys

    Voor mij ziet dit er superlekker uit , ben dan ook een fan van Stoofpotjes :-)