Nieuwe barbecuetrend doet Stichting tegen Kanker huiveren

kos
Wie hip wil zijn, gooit tegenwoordig zijn malse steak rechtstreeks op de barbecuekolen. Althans, als we de barbecuegoeroes mogen geloven. Anderhalve minuut extreme warmte geeft het lapje vlees een uniek, krokant korstje. "Als je dit goed doet, is er niks ongezonds aan." Al denkt de Stichting tegen Kanker daar toch anders over.

In Nederland kennen ze de 'steak caveman style' al langer, nu komt hij ook overgewaaid naar hier. Je gaart het vlees eerst op het rooster en werkt het af door het 1 à 1,5 minuut 'bloot' tussen de gloeiende kolen te leggen. Zonder zilverpapier of andere bescherming. "Je moet het doen met een stuk vlees dat vrij veel vet bevat", legt barbecuespecialist Tom De Jaeger uit. "Een staartstuk, een rib... Het moet rosé zijn vanbinnen. In de kolen - zo'n 400 tot 500 graden - wordt het randje superkrokant en karameliseert het vet."

De Stichting tegen Kanker kan de trend amper geloven. "Rood en vetrijk vlees dat op hoge temperatuur bereid wordt, kan leiden tot de vorming van polycyclische koolwaterstoffen en heterocyclische amines, twee kankerverwekkende stoffen", legt dokter Mathijs Goossens uit, woordvoerder van de Stichting. "Dat is al het geval bij een gewone barbecue. Wie het vlees dan nog rechtstreeks op de kolen legt, vergroot dat effect. Niét aan te raden, dus."

De Jaeger houdt vol dat de 'holbewonerssteak' niét ongezond is, op voorwaarde dat je het goed doet. "Sommige homeopathische middelen, tegen diarree bijvoorbeeld, zijn óók op basis van houtskool. Een beetje houtskool is dus helemaal niet slecht. Maar het vlees mag niet zwart zijn, hè. Wel mooi bruin. En de eventuele assen, die veeg je er gewoon af. In Nederland leggen ze het vlees soms rauw op de kolen, maar dan wordt de buitenkant wel heel snel zwart." Al zijn homeopathische middelen natuurlijk zeer extreem verdund.

Wie kankerverwekkende stoffen bij een gewone barbecuesessie wil vermijden, kan zijn vlees een halfuurtje marineren, geeft de Stichting tegen Kanker nog mee. "Wat olijfolie met knoflook of sjalotjes, citroensap of azijn voorkomt de vorming van schadelijke stoffen."