Ga naar de mobiele website
^ Top

Minder dierlijke producten en meer groenten: oude voedingsdriehoek op zijn kop

Belgisch Instituut Gezond Leven / Thinkstock
Vergeet het beeld dat je had van de voedingsdriehoek, want dat wordt helemaal omgegooid door het nieuwe exemplaar dat het Vlaams Instituut Gezond Leven vandaag lanceerde. In tegenstelling tot de vorige driehoek is deze een geheel van twee driehoeken en een restgroep. En oh ja, hij staat ondersteboven.

Na twintig jaar werd het tijd om de voedingsdriehoek om te gooien en aan te passen aan het leven anno 2017. Dat doet het Vlaams Instituut Gezond Leven door de driehoek als trechter te gebruiken. Hoe meer je lichaam bepaalde voedingsstoffen nodig heeft, hoe hoger in de driehoek het staat. Vanboven vinden we water, gevolgd door plantaardige voeding. Zaken zoals tofu doen hun intrede in de voedingsrichtlijn.

In het midden van de driehoek staan dierlijke producten zoals vis en zuivel. Die mogen de weg naar ons bord vinden, maar hebben we niet elke dag nodig. Het puntje van de driehoek wordt gevuld door producten die een ongunstig effect hebben op ons lichaam, zoals boter of rood vlees.

Belgisch Instituut Gezond Leven

Lang stilzitten

De tweede driehoek is de restgroep. Dat zijn voedingsproducten die je best vermijd, zoals pizza, chocolade (snik) en alcohol. De restgroep wordt niet in de voedingsdriehoek opgenomen.

Het derde element van de nieuwe voedseldriehoek is de bewegingsdriehoek. Daarin wordt een onderscheid gemaakt tussen lichte, matige en intensieve inspanningen. Ook lang stilzitten krijgt een plaats in de bewegingsdriehoek. Je krijgt er gratis de tip bij om elk half uur even recht te staan om een glas water te halen. We zullen het tussendoortje maar laten liggen.

Belgisch Instituut Gezond Leven
Meer over4 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • K De Smet

  Fantastisch! Dit werd hoog tijd. Te veel mensen lijden aan overgewicht of obesitas en vechten tegen de kilo's met alle gezondheidsproblemen van dien. Het verbaast mij soms dat mensen niet eens beseffen hoe ongezond geraffineerde suikers zijn. Al mocht pure chocolade van mij in het puntje staan.

 • Danny Vervloet

  Tofu ? Dat ze die brol maar zelf opvreten. Kunstmatig gekweekte bazaar verwerkt in een fabriek. Wat is daar nu gezond aan. En lekker is het al helemaal niet. Geef mij maar een goeie steak.

 • jan janssens

  Dat ze dan stoppen met al die vettige troep te maken. Als het voor mijn neus staat kan ik daar nie afblijven !

 • bram meerschaut

  Dus chocolade staat er niet op, want dat hebt we niet nodig, maar tofu wel?? Omdat dat puur natuur is of wat? Hoe geloofwaardig is dat???

Meld een bug