Met dit trucje weet je meteen of je eieren nog goed zijn

Getty Images
Een geslaagd ontbijt? Daar hoort steevast een overheerlijke omelet bij. Maar als je het doosje uit je koelkast haalt, besef je dat je niet meer weet wanneer je de eieren gekocht hebt. Was het vorige week woensdag? Of de week daarvoor? Of liggen ze er al een maand? Met dit eenvoudige trucje weet je meteen of ze nog goed zijn.

Wat heb je nodig?

Je eieren en een kom gevuld met koud water. Zorg ervoor dat je kom genoeg gevuld is om een ei in onder te dompelen plus nog een aantal extra centimeters.

Wat moet je doen?

Leg je ei voorzichtig in de kom met water en wacht even af. Als het ei naar beneden zakt en op zijn zijkant gaat liggen, is het nog vers en helemaal oké om op te smullen. Zinkt het ei, maar staat het rechtop, dan kan je het nog altijd zonder problemen opeten, al doe je dat wel het best zo snel mogelijk. Blijft het eitje drijven, dan moet je het weggooien. Dat betekent helaas dat het niet meer goed is.

Waarom werkt dit trucje?

Eierschalen zijn gedeeltelijk luchtdoorlatend. Hoe ouder een ei wordt, hoe meer vloeistof er binnenin verdampt waardoor het ei zich vult met lucht. En hoe meer lucht er in het ei zit, hoe makkelijker het blijft drijven.
22 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • ivan van bruyssel

  Die truk met ei per ei breken is goed maar als het 3de ei rot is heb je geen zin meer om die eitjes op te eten ze . Door de rotte stank .

 • Mark Peeters

  Als je zelf kippen hebt weet je toch sowieso dat ze vers zijn, dus eric heeft gelijk! Trouwens men vergeet te melden dat er ook zout in het water moet.

 • guido vermeyen

  Als je twee of meer eieren bakt, doe dat ei per ei, je breekt het open in een kommetje, ei ok ?, dan de volgende..dit om te vermijden dat er toevallig een "rot" ei tussenzit en je andere eieren ook mag weggooien....de beste zijn die van je eigen kiekens, het eiwit loopt niet uit...smakelijk..

 • Willem Pots

  ik koop nooit eieren. Die van mijn eigen kipjes zijn de beste. Elke dag geraapt en met een potlood de datum er op. Simpel, zo weet ik altijd welke eieren ik het eerst moet gebruiken.

 • Jos Plessers

  Je kan er ook aan ruiken,hoor