Man op dieet zetten maakt hem alleen maar dikker

Thinkstock
Vrouwen die overwegen om hun steeds dikker wordende man op dieet te zetten, denken daar best nog eens goed over na. Uit onderzoek blijkt dat mannen die tot een dieet 'gedwongen' worden uiteindelijk nog zwaarder zijn dan ervoor. Het dieet zorgt er namelijk voor dat ze buitenshuis nog meer op zoek gaan naar de verboden lekkernijen.

Er zijn maar weinig vrouwen die de toestemming van hun wederhelft vragen alvorens ze hem op dieet zetten. Toch is overleggen en onderhandelen exact wat je moet doen als je echt wil dat je man afvalt.

Compenseren
Als je dat niet doet, zal je man na drie of vier gezonde dagen al teruggrijpen naar de ongezonde producten. Uiteraard zonder jou daar iets over te vertellen, want de mannen hopen te ontsnappen aan je geklaag door te doen alsof ze gezond blijven eten.

"Het is wel zo dat de diëtende man een gezonder avondmaal zal eten, omdat het meestal de vrouw is die dat klaarmaakt", zegt dr. Derek Griffith van de University of Michigan. "Maar die ontevredenheid zal hij compenseren door buitenshuis ongezondere keuzes te maken."

Wetenschappers selecteerden 83 mannen, bij wie ze in verschillende groepen vragen stelden en discussies uitlokten. De meerderheid bekende dat hun vrouw niet naar hun mening over het dieet vroeg, maar dat ze er niet tegen protesteerden om ruzies te vermijden. Ze stelden dat een gelukkige thuis belangrijker was dan beslissen wat ze al dan niet mochten eten.

Team
Helaas zorgt dat gebrek aan communicatie ervoor dat de goede voornemens en gezonde veranderingen al snel opzij geschoven werden. Gemiddeld lieten ze zich na vier dagen al terug verleiden door ongezonde lekkernijen.

"De sleutel tot een gezond dieet bij getrouwde mannen is het praten en onderhandelen over de nieuwe, gezondere voeding", bevestigt dr. Griffith. "Alleen zo kunnen jullie een echt team vormen."