Madeleines van Jeroen Meus

Verne
Voor het recept van de madeleines maak ik een 'trip down memory lane'. Mijn grootmoeder was een kei in het bakken van deze schelpvormige minicakejes. Eén regel: eet ze warm, recht uit de oven, dan zijn ze het lekkerst.

Ingrediënten voor 30 madeleines:
• 150 g boter (+ nog wat extra)
• 100 g kristalsuiker
• 20 g vanillesuiker
• 3 eieren
• 2 flinke eetlepels honing
• 1 vanillestokje
• 150 g patisseriebloem
• 1 koffielepel bakpoeder
• 1 biologische citroen
• zout

Extra materiaal:
• spuitzak
• koekjesvorm voor madeleines (bv. in silicone)

Bereidingstijd:
40 minuten (+ 30 minuten rusttijd)

Bereidingswijze:
Laat de boter smelten op een zacht vuur.

Doe de kristalsuiker met de vanillesuiker en een snuifje zout in de mengkom van de keukenmachine.

Monteer er de klopper op, en laat de machine rustig draaien terwijl je de eieren één voor één toevoegt.

Verhoog de draaisnelheid en klop het beslag luchtig en bleek.

Laat opnieuw wat rustiger draaien en giet er de gesmolten boter bij.

Voeg de honing toe.

Snijd de vanillestok overlangs en schraap er met een mespunt de zaadjes uit. Doe ze in het beslag.

Laat de machine nog even kort draaien om de honing en de vanille te mengen.

Zeef de bloem met het bakpoeder in het beslag.

Rasp er een klein beetje citroenzeste bij; het mogen geen citroencakejes worden.

Meng tot een zacht deeg.

Schep het deeg in de spuitzak.

Laat de gevulde zak een halfuur rusten in de koelkast. Niet langer, anders wordt het lastig om het harde deeg uit de spuitzak te knijpen.

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Boter de vormpjes royaal in, zodat de madeleines er straks makkelijk uit komen.

Vul de vormpjes met het deeg.

Bak 10 à 15 minuten. Prik ter controle met een satéstokje in een madeleine; blijft er geen deeg meer aankleven, dan zijn ze klaar. Of als er een bultje op het deeg staat - dan is het ook tijd om ze uit de oven te halen.

Tip:
Doe de rest van de madeleines in een afgesloten koekjestrommel; eet ze zo rap mogelijk op.

Jeroen Meus
Verne Jeroen Meus