Koffie is goed voor de tanden

THINKSTOCK
Onderzoekers hebben een koffieboon ontdekt die tandplak afbreekt, koffie zou je dus onnodige bezoekjes aan de tandarts kunnen besparen, zo blijkt.

Wetenschappers van de universiteit van Rio de Janeiro hebben de 'coffea canephora' onderzocht, een koffiesoort afkomstig uit Vietnam en Brazilië. De onderzoekers brachten tandplak aan op tandfragmenten, maar de koffiebonen verdelgden de bacteriën wanneer ze in contact kwamen met het tandplak. De extracten zouden gebruikt kunnen worden in tandpasta en mondwater.

Hoofdonderzoeker Andréa Antonio zegt dat tandplak de klassieke oorzaak is van tandbederf en tandvleesproblemen, maar dat er veel natuurlijke middeltjes zijn om tandplak tegen te gaan. Toch waarschuwt professor Antonio voor overmatig koffiegebruik: "Te veel koffie zorgt voor vlekken op de tanden en ook het effect van zuur op het tandglazuur mag niet onderschat worden. Bovendien is melk en suiker bij de koffie nefast, het kan alle positieve effecten van de koffieboon volledig neutraliseren."
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels