Kijken naar pizza maakt gezond eten lekkerder

Thinkstock
Onderzoek toont aan dat eten beter smaakt bij het bekijken van foto's van voedsel met veel koolhydraten, zoals pizza of gebak. Het tegenovergestelde, kijken naar foto's van voedsel met weinig koolhydraten zoals watermeloen of sperziebonen, doet het eten minder smaken. Dat schrijven onderzoekers in PLoS ON.

Veertien vrijwilligers namen deel aan het experiment. Om het effect te testen deden ze een elektrische smaaktest: ze kregen een schokje dat de tong stimuleert, maar een neutrale smaak heeft. Daarop moesten de proefpersonen beoordelen hoe intens en lekker ze de smaak vonden. Ook werd hun reactie gemeten met behulp van hersenscans. De onderzoekers ontdekten dat diegenen die foto's van voedsel met veel calorieën hadden bekeken, meer smaak hadden van wat ze daarna proefden.

Volgens wetenschappers speelt wat je ziet een belangrijke rol in wat je proeft. Dokter Johannes le Coutre vertelt: "De resultaten leveren het bewijs dat voedsel met veel calorieën signalen geven om de smaak te verbeteren. Het onderzoek geeft nieuwe inzichten in crossmodale sensorische interacties die aan de basis liggen van onze smaak en waarschijnlijk ook voedselevaluatie en -consumptie. De hersenscans geven ook meer inzicht in hoe de hersenen smaak en zicht verwerken om eetlust op te wekken."

Die inzichten kunnen interessant zijn voor de behandeling van eetstoornissen. Verdere studies zullen meer duidelijkheid moeten brengen. Zo zal er verder onderzocht worden in welke mate bepaalde gebieden van de hersenen betrokken worden in de interacties tussen het visuele en de smaak.