Kerstboxen uitgetest deel 1: zijn aan huis geleverde maaltijdboxen met feestmaal in echt handiger?

David Devriendt
Een waslijst van ingrediënten, uren in de keuken, stress ... Om een feestmenu op tafel te zetten moet je meestal heel wat moeite doen. Maar het kan ook anders. Tal van maaltijdboxen beloven een topmenu voor weinig moeite. Maar hoe lekker zijn ze? En bespaar je er echt veel werk mee? Nina.be deed de Grote Feestmaaltijdboxtest. Vandaag: deel 1 met de boxen van Boîte en Copas.

1. Copas

David Devriendt

Op het menu: de Devonshire Bronze, de Rolls-Royce onder de kalkoenen, recht uit Groot-Brittannië.

In de box: een joekel (4,5 kg!) van een geplukte kalkoen, vakkundig samengebonden met touw en gevuld met een mengeling van onder meer kalkoen, kip, rode ui, veenbessen en kastanjechampignons. Ook kalfsjus, Coronation-saus (traditionele abrikozenchutney) en aangepaste wijnen werden bijgeleverd.

Voor aantal personen: 10 à 12.

Kostprijs: € 109,99 voor de gevulde kalkoen, plus € 20 verzendingskosten. Je kan hem ook ongevuld (€ 95) of gevuld en glutenvrij (€ 114,50) krijgen. Een saus kost € 4,99. Prijzen van de wijnen variëren.

Bestellen tot: 18 december. Levering wordt voorzien op 22 en 23 december.

Ons oordeel: Dit Nederlandse concept is voor de allereerste keer beschikbaar voor België en laat het ons maar direct zeggen: na onze test zijn we daar heel blij mee! Zo'n traditionele kalkoen klaarmaken lijkt moeilijk maar het is kinderspel: nadat je hem eerst twee dagen moet laten ontdooien, strijk je hem in met een speciale marinade zodat hij mooi vochtig blijft en stop je hem tweeënhalf uur in de oven. Je krijgt er gratis een vleesthermometer bij omdat de temperatuur bepaalt wanneer ie klaar is. Alles staat zo helder als pompwater beschreven in de glossy brochure, je hoeft dus niet als een gek YouTube-filmpjes of kooksites af te speuren naar de juiste handelingen. You simply can't go wrong.

Je bent er een hele voormiddag mee bezig, maar enkel om af en toe eens de temperatuur te checken. En het resultaat mag er wezen. Dat was toch het unanieme oordeel van onze tien testers die mee kwamen aanschuiven om de kanjer op te peuzelen. Iedereen schepte twee porties op en dan was er nog over. Dus je zal zeker niet flauwvallen van de honger. 110 euro is niet goedkoop, maar je geeft er een hoop volk mee te bikkelen. En 's anderendaags kan je het ook koud opeten. Van cold turkey gesproken.

Bestellen op: www.boersenboers.nl

Redacteur David probeerde de box uit.
David Devriendt Redacteur David probeerde de box uit.

2. Boîte


Het hoofdgerecht.
David Devriendt Het hoofdgerecht.

Op het menu: sint-jakobsvrucht, profiterole van ganzenlever en cappuccino van aardpeer als trio van hapjes; langoustine met gepofte quinoa als voorgerecht, parelhoen met eekhoorntjesbrood als plat de resistance en om af te sluiten panna cotta van vanille.

In de box: alles om thuis een gastronomisch, restaurantwaardig menu op tafel te zetten. Hun slogan is dan ook 'eat out at home'. De stuk of 20 ingrediënten zijn vers en zitten netjes afgewogen en vacuüm verpakt in zakjes, samen met een handleiding en een persoonlijk dankkaartje.

Voor aantal personen: je kiest zelf voor hoeveel mensen je wil bestellen. Je kan tot maximaal 30 personen bestellen. Dat is dus al een heel uitgebreid feestdineetje.

Kostprijs: een driegangenmenu kost € 39, vier gangen € 49. Voor € 19 euro extra kan je ook aangepaste wijnen bestellen.

Bestellen tot: 25 december voor de eindejaarsperiode. Belangrijk: in december wordt er wel niet thuis geleverd, je moet je pakket zelf ophalen in Waregem (West-Vlaanderen).

Ons oordeel: Op het eerste gezicht lijken al die vacuüm verpakte zakjes met sauzen en vlees in de 'boîte' niet heel erg appetijtelijk, maar ze blijken al snel gewoon superhandig. Tijdens de bereiding moet je ze maar in een pot kokend water gooien en enkele minuten later zijn ze klaar om op een bord te dresseren. Alles wijst zichzelf ook heel makkelijk uit dankzij de duidelijke handleiding met foto's. Zelfs een klein kind of een absolute keukenkluns zou dit kunnen. En de smaken? Die zijn helemaal top en verfijnd, zoals je kan verwachten als je werkt met verse topproducten als sint-jakobsvrucht, truffel, langoustine en parelhoen. De porties zijn weliswaar niet royaal, maar na afloop heb je geen honger meer.

Conclusie? Boîte is niet voor de gastronoom die zelf graag urenlang de keukenschort aanbindt - het plezier van koken is er niet bij - maar wel voor wie graag snel, stressvrij of zonder veel ervaring een topmenu met restaurantallures aan zijn gasten wil voorschotelen, zonder op de avond zelf constant in de keuken te moeten staan. Het enige nadeel: dat je het uitzonderlijk tijdens de feestdagen zelf moet ophalen in het West-Vlaamse Waregem. Maar dan nog ben je sneller af dan uren boodschappen doen en een hele dag koken.

Bestellen op: www.boitefood.be

De hapjes.
David Devriendt De hapjes.
Het voorgerecht.
David Devriendt Het voorgerecht.
Het dessert.
David Devriendt Het dessert.