Jeroen Meus maakt wortelsoep met linzen op z'n Indiaas

Verne
Een klassieke wortelsoep wordt nog lekkerder als je er iets extra's aan toevoegt, zoals pittige Indiase specerijen en rode linzen. Zonder veel extra moeite krijg je dan ineens een voedzame, vegetarische, heel kruidige comfortsoep. Lekker met warm naanbrood.

Ingrediënten voor 4 personen (+ nog een royale portie om in te vriezen):
• 3 uien
• olijfolie
• 2 teentjes look
• 2 rode paprika's
• 1 kg wortelen
• 150 g rode linzen
• 5 cm verse gember
• 1 eetlepel kurkuma
• 1 eetlepel komijnpoeder
• 2 eetlepels tandooripasta
• 1 eetlepel garam masala (Indiase specerijenmix)
• 1/2 koffielepel chilipoeder (of chilivlokken)
• 5 blaadjes laurier
• 3 takjes tijm
• scheutje kokosroom
• 5 takjes verse koriander
• naanbrood of pita
• zout

Groente- of kippenbouillon:
• 3 l water
• 6 stengels bleekselder
• 4 dikke wortelen
• 4 uien
• 4 stengels prei
• 4 teentjes look
• 5 takjes tijm
• 4 blaadjes laurier
• 2 takjes rozemarijn
• 1/2 bosje peterselie
• 15 bolletjes zwarte peper
• 2 kruidnagels
• extra voor kippenbouillon: 1 (soep)kip

Bereidingstijd:
20 minuten (+ 30 minuten sudderen)

Bereidingswijze:
Maak eerst de kippenbouillon. Breng het water in een grote pot aan de kook op een matig vuur. Snijd de selder, de uien, de wortelen, de uien en de prei grof en doe ze in de pot. Plet de look en voeg toe, samen met de andere ingrediënten. Wil je kippenbouillon, voeg dan de kip toe. Zet het deksel op de pot en laat 1 uur sudderen op een matig vuur. Giet de bouillon door een zeef. De uitgekookte groenten en kruiden mogen weg, met de kip maak je kipsalade, vol-au-vent ... Is de bouillon te flets, laat nog een uur zachtjes inkoken.

Pel de uien en snijd ze in grote stukken.

Verwarm een scheutje olijfolie in een grote soepketel en stoof de uien aan.

Pel de look, snijd in stukken en laat meestoven met de uien.

Halveer de paprika's en verwijder de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees in grote stukken en voeg toe. Zet het vuur wat zachter en laat rustig verder stoven.

Schil de wortelen en snijd ze in grote stukken. Zet het vuur weer hoger en voeg de wortelen toe. Strooi er de linzen bij.

Schil de gember en snijd hem in stukken.

Doe hem bij de rest van de groenten en roer om.

Kruid de groenten met de kurkuma, het komijnpoeder, de garam masala, de chilivlokken, de tandooripasta, de laurier en de tijm. Meng de specerijen goed onder de groenten en laat nog even samen stoven.

Giet er de warme bouillon bij en breng aan de kook. Zet het vuur dan weer lager en laat de soep 30 tot 35 minuten sudderen.

Vis er de laurier en de tijm uit. Mix de soep glad.

Proef en voeg eventueel nog een snuifje zout toe.

Vind je de soep nog te zacht, voeg dan extra chilipoeder of chilivlokken toe.

Schep de soep in grote kommen en giet er een scheutje kokosroom bij.

Strooi er wat blaadjes koriander over.

Eet met naanbrood of pitabrood, dat je één à twee minuten opwarmt in de oven.

Tip:
Ben je niet zo dol op kokosroom, neem dan zure room.

Jeroen Meus
Verne Jeroen Meus