Jeroen Meus maakt pizza met paprika en geitenkaas

Verne
Pizzadeeg met roggebloem is niet alleen voedzaam en gezond, het past ook geweldig goed bij ingrediënten met een uitgesproken smaak, zoals geroosterde
paprika's, geitenkaas en peterseliepesto. Al lusten misschien niet alle kinderen deze vulling. Dan leg je er toch gewoon wat anders op?

Ingrediënten voor 4 personen (1 pizza):
Voor het pizzadeeg:
• 100 g roggebloem
• 200 g tarwebloem (of pizzabloem)
• 5 g droge gist (of 10 g verse gist)
• 180 ml lauw water
• 2 eetlepels olijfolie
• 6 g zout (1 afgestreken koffielepel)

Voor het beleg:
• 3 rode paprika's
• 2 sjalotten
• 2 teentjes knoflook
• paar takjes rozemarijn
• paar takjes tijm
• snuifje cayennepeper
• snuifje gerookt paprikapoeder
• olijfolie
• 70 g tomatenpuree (geconcentreerd)
• 200 g geitenbrie
• handvol basilicum

Voor de pesto:
• 100 g pijnboompitten
• 1 teentje knoflook
• 1/2 bosje peterselie
• olijfolie
• 1/4 citroen
• peper van de molen
• zout

Extra materiaal:
• pizzasteen (diameter ongeveer 33 cm)

Bereidingstijd:
60 minuten (+ 120 minuten rijzen)

Bereidingswijze:
Doe voor het pizzadeeg de roggebloem en de tarwebloem in de mengkom van de keukenmachine (met kneedhaak). Los de gist op in het lauwe water en voeg toe.

Laat de machine draaien.

Voeg na 5 minuten de olijfolie en het zout toe. Laat nog zo'n 10 minuten kneden.

Vet een grote kom in met een beetje olijfolie. Bol het deeg op en leg het in de kom. Bedek met een vochtige handdoek of een vel vershoudfolie en laat 2 uur rijzen op kamertemperatuur (of 1 uur op een warme plaats). Zorg dat de kom groot is; het pizzadeeg verdubbelt in omvang.

Verwarm de oven voor op 250 °C. Heb je een pizzasteen, warm die dan mee op. Anders neem je een bakplaat.

Verwijder de zaadlijsten van de paprika's en snijd ze in grote stukken. Pel de sjalotten en snijd ze in vieren.

Kneus en pel de knoflook.

Leg de paprika's met de sjalotten en de knoflook in een ovenschaal en voeg wat takjes rozemarijn en tijm toe.

Kruid met versgemalen peper, zout, cayennepeper en gerookt paprikapoeder. Druppel er genoeg olijfolie over.

Bedek met aluminiumfolie en zet 40 minuten in de oven.

Laat de oven daarna op 250 °C staan; laat de pizzasteen in de oven zitten.

Vis de rozemarijn en de tijm uit de groenten en mix de rest met de jus in de blender. Duw de saus door een zeef.

Laat ze wat inkoken op een hoog vuur. Roer er de tomatenpuree onder en kruid met versgemalen peper en zout.

Rooster de pijnboompitten in een droge pan.

Kneus en pel de knoflook. Spoel de peterselie en doe hem met de pijnboompitten en knoflook in de hakmolen.

Giet er een flinke scheut olijfolie bij en mix tot pesto.

Breng op smaak met zout, citroensap en peper. Zet opzij.

Duw de lucht uit het pizzadeeg. Bestuif het werkblad met bloem en rol het deeg uit met een deegrol. Leg het op een vel aluminiumfolie, zo schuif je de pizza straks gemakkelijk op de pizzasteen.

Smeer paprikasaus op het deeg. Brokkel er de kaas over.

Schuif de pizza op de hete pizzasteen. Bak 10 minuten op 250 °C. Werk af met wat blaadjes basilicum en enkele lepels pesto.

Tip:
Bak je vaak pizza's, investeer dan in een pizzaschep. Daarmee schuif je je pizza vlotjes op de pizzasteen in de oven.

Jeroen Meus
Verne Jeroen Meus