Jeroen Meus maakt Luikse koffie met kattentongen

Verne
Voor café Liégeois of Luikse koffie heb je in de eerste plaats koffie van topkwaliteit nodig, liefst met versgemalen koffiebonen. En natuurlijk bak je er kattentongen bij! Vergeet de fijne chocoladestreepjes niet.

Ingrediënten voor 4 personen:
Voor de kattentongen:
• 125 g boter op kamertemperatuur
• 125 g suiker
• 3 eieren
• 125 g bloem
• vanille-extract
• 100 g zwarte chocolade
• snuifje zout

Voor de Luikse koffie:
• 1 vanillestokje
• 1 eetlepel bloemsuiker
• 2 dl room
• 4 bolletjes vanille-ijs
• 4 bolletjes mokka-ijs
• 2 kopjes sterke espresso
• enkele chocolade 'koffiebonen'

Extra materiaal:
• spuitzak met platte spuitmond

Bereidingstijd:
40 minuten

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180 °C.

Snijd de boter in stukken en meng met de suiker in de keukenmachine.

Doe twee hele eieren en één eiwit bij het beslag.

Voeg er lepel per lepel de bloem aan toe. Doe er ten slotte een snuifje zout en een druppel vanille-extract bij en meng tot een romig beslag.

Vul een spuitzak met het beslag en laat even opstijven in de koelkast.

Bekleed een bakplaat met bakpapier of siliconenmat.

Trek strepen beslag van zo'n 10 cm lang; laat voldoende ruimte tussen de koekjes, het beslag loopt wat uit.

Bak de kattentongen in ongeveer 7 minuten goudbruin.

Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen.

Breek de chocolade in stukken in een kom en zet op een kookpan met heet water. Laat de chocolade au bain-marie smelten.

Vouw een gelijkbenige driehoek uit bakpapier en rol op tot een spuitzakje. Plooi het uiteinde naar binnen en vul met chocolade. Snijd een heel klein puntje weg. Je kunt natuurlijk ook een wegwerpspuitzak gebruiken. Maak horizontale chocoladestreepjes op de kattentongen.

Snijd voor de Luikse koffie de vanillestok in de lengte open en schraap er de zaadjes uit met een scherp mes.

Doe de zaadjes en de bloemsuiker bij de room en klop met een garde tot het de dikte van yoghurt heeft. Laat de vanilleroom opstijven in de koelkast.

Zet twee koppen sterke espresso.

Schep een bol vanille-ijs en een bol mokka-ijs in een glas en giet er een halve kop espresso over. Werk af met een lepel vanilleroom en geraspte chocoladebonen.

Stop een kattentong in het glas en geef er de rest van de koekjes bij.

Tips:
• Druppel een beetje Peket (of andere graanjenever) over het ijs, vlak voor je er de koffie overgiet.
• Probeer als het even kan koffiebonen te kopen en ze zelf te malen, zo krijg je de meest aromatische koffie.

Jeroen Meus
Verne Jeroen Meus