Jeroen Meus maakt knolseldersoep met gerookte forel en mierikswortelroom

Verne
Nog op zoek naar een mooie feestsoep? Van een eenvoudige knolselder maak je een geweldige, fluweelzachte, roomwitte topsoep. Strooi er stukjes gerookte forel in, en geef er pittige mierikswortelroom bij, en je kerstmenu begint al meteen in stijl.

Ingrediënten voor 4 personen (+ nog een portie om in te vriezen):
• 1 dikke ui
• 1 teentje look
• 1 knolselder
• boter
• 4 blaadjes laurier
• 4 takjes tijm
• enkele peterseliestelen
• 1 dl zure room
• 3 koffielepels mierikswortelpasta
• 1/2 citroen
• 150 g gerookte forel
• klein bosje bieslook
• paar takjes kervel
• witte peper
• selderijzout

Groente- of kippenbouillon:
• 3 l water
• 6 stengels bleekselder
• 4 dikke wortelen
• 4 uien
• 4 stengels prei
• 4 teentjes look
• 5 takjes tijm
• 4 blaadjes laurier
• 2 takjes rozemarijn
• 1/2 bosje peterselie
• 15 bolletjes zwarte peper
• 2 kruidnagels
• extra voor kippenbouillon: 1 (soep)kip

Bereidingstijd:
30 minuten (+ 60 minuten sudderen)

Bereidingswijze:
Maak eerst de kippenbouillon. Breng het water in een grote pot aan de kook op een matig vuur. Snijd de selder, de uien, de wortelen, de uien en de prei grof en doe ze in de pot. Plet de look en voeg toe, samen met de andere ingrediënten. Wil je kippenbouillon, voeg dan de kip toe. Zet het deksel op de pot en laat 1 uur sudderen op een matig vuur. Giet de bouillon door een zeef. De uitgekookte groenten en kruiden mogen weg, met de kip maak je kipsalade, vol-au-vent ... Is de bouillon te flets, laat nog een uur zachtjes inkoken.

Pel de ui en snijd ze grof.

Pel de look en plet tot pulp. Snijd het loof van de knolselder en schil de knol; dat gaat het gemakkelijkst met een gekarteld (brood)mes. Snijd in dobbelstenen.

Verhit een klontje boter (of wat olijfolie) in een soepketel en stoof de ui glazig. Laat niet kleuren, de soep moet bleek blijven. Roer er de lookpulp doorheen. Voeg de blokjes knolselder toe, en roer.

Bind de laurier, de tijm en de peterseliestelen bijeen en voeg toe.

Giet de hete bouillon bij de groenten en kruid met witte peper en een snuif selderijzout. Laat de soep een uur sudderen op een zacht vuur.

Meng de zure room met de mierikswortelpasta. Voeg een klein scheutje citroensap toe.

Snijd of pluk de gerookte forel in brede stukken. Snipper de bieslook fijn.

Mix de soep glad.

Strooi er de stukjes gerookte forel in, fijngesnipperde bieslook en blaadjes kervel, en geef er de mierikswortelroom apart bij.

Tip:
Een restje mierikswortelroom? Ook lekker bij gerookte zalm!

Jeroen Meus
Verne Jeroen Meus