Jeroen Meus maakt gelakt buikspek met pompoenstoemp en pickles

Verne
Stoemp met een lapje spek: kan het nog Vlaamser? Probeer eens buikspek, dat is net een tikje verrassender. Geef er een zoete stoemp van pompoen bij, daar is het nu volop het moment voor. En als contrast een ferme lepel Belgische pickles.

Ingrediënten voor 4 personen:
• 500 g aardappelen (kruimig)
• 1,2 kg pompoen (een middelgrote pompoen)
• 4 uien
• boter
• 1 teentje look
• 2 blaadjes laurier
• 3 takjes tijm
• 1 eetlepel honing
• 1,5 eetlepel mosterd
• 1 eetlepel sojasaus
• 700 g gepekeld buikspek (in 4 dikke sneden)
• nootmuskaat
• bosje waterkers
• Belgische pickles
• peper van de molen
• zout

Bereidingstijd:
50 minuten

Bereidingswijze:
Schil de aardappelen en de pompoen en snijd ze in grote stukken.

Pel de uien en snijd ze in halve ringen. Smelt een klontje boter in een grote pot en stoof de uien tot ze zacht en goudbruin zijn. Pel en plet de look en voeg toe.

Doe er de laurier en de tijm bij.

Voeg de aardappelen en de pompoen toe en giet er een scheutje water bij. Laat garen onder deksel op een zacht vuur. Meng de honing met de mosterd en de sojasaus.

Kruid het buikspek met peper; zout is niet nodig, het spek is al gepekeld.

Verhit een klontje boter in een pan en bak het spek krokant aan beide kanten.

Bestrijk het spek in de pan rondom met de honingmarinade. Zet het vuur zachter en haal de pan eventueel even van het vuur; door de marinade neigt het vlees immers tot aanbranden.

Controleer of het vocht uit de aardappelen met pompoen verdampt is. Zo niet, haal dan de laatste minuten het deksel van de pan. Vis er de laurier en de tijm uit. Roer de groenten met een houten lepel tot stoemp en kruid met peper, zout en nootmuskaat.

Serveer het gelakt buikspek met de stoemp en een stevige lepel pickles.

Geef er frisse blaadjes waterkers bij.

Jeroen Meus
Verne Jeroen Meus