Jeroen Meus maakt gebakken zalm met limoenrijst en wokgroenten

Verne
Je hebt weinig tijd maar je wilt wel lekker, gezond en vers koken? Een zalmfilet, 'snel klaar'-rijst, kokosmelk en een zakje wokgroenten: meer heb je niet nodig. Maak het extra oosters, en wok de groenten met sojasaus, gember en chili.

Ingrediënten voor 4 personen:
• 800 g zalmfilets met vel (in 4 stukken)
• 1 ui
• 1 stengel citroengras
• olijfolie
• 3 limoenblaadjes (kaffir)
• 250 g basmatirijst
• 250 ml kokosmelk
• neutrale olie (bv. arachideolie of druivenpitolie)

Bereidingstijd:
35 minuten

Bereidingswijze:
Haal de zalmfilets uit de koelkast.

Pel en snipper de ui. Snijd het citroengras in de lengte in tweeën.

Verwarm een scheutje olijfolie in een kookpot.

Stoof de uien glazig en doe er de limoenblaadjes en het citroengras bij. Doe de rijst bij de ui en giet er de kokosmelk bij.

Vul het blik of doosje van de kokosmelk met water en giet dat bij de rijst. Om rijst te koken gebruik je altijd 2 eenheden vocht op 1 eenheid rijst. Kruid met een snuifje zout.

Laat koken en laat garen onder deksel op een zacht vuur. Reken op zo'n 10 minuten.

Kruid de zalm met peper en zout.

Zet een pan op het vuur met een scheutje neutrale olie en een klontje boter.

Bak de zalm op de velkant. Begin op hoog vuur en zet het vuur na 1 minuut wat lager.

Laat nog ongeveer 6 minuten garen. Je hoeft de zalm niet om te draaien.

Schil de gember en pel de look.

Verhit een scheut arachideolie in de wok en bak de wokgroenten. Rasp er de look, de gember en de chilipeper bij.

Breng de groenten op smaak met sesamolie, de sojasaus en de sweet chilisaus.

Vis het citroengras en de limoenblaadjes uit de rijst.

Vul kommen met de kokos-limoenrijst, een portie wokgroenten en een moot gebakken zalm. Strooi er blaadjes verse koriander overheen.

Tip:
In veel gerechten zit maar een klein stukje chilipeper. Vries een chilipeper in en rasp ervan wat je nodig hebt. De rest kan dan terug in de diepvriezer.

Jeroen Meus
Verne Jeroen Meus