Jeroen Meus maakt chicken nuggets met curryketchup

Verne
Kinderen zijn gek op het krokant korstje en de zachte vulling van kippennuggets. Typisch fastfood is het, dat ze zeker niet gewoon zijn van thuis op hun bord te krijgen. Tijd voor een verrassing! Ontpop je tot Mister of Miss Chicken Nugget en maak zelf een familieportie van die gepaneerde kippenhapjes. Met homemade curryketchup erbij...

Snack voor 4 personen:
Voor de appelcurryketchup:
- 150 g suiker
- een scheutje water
- 2 appelen
- een scheutje azijn
- een flinke snuif kurkumapoeder
- 1 eetlepel mild currypoeder

Voor de nuggets:
- 600 g kippengehakt (voor 20 à 25 nuggets)
- 1 ei
- 40 g paneermeel
- 3 takjes dragon
- enkele sprieten bieslook
- 100 g panko (of paneermeel)
- 75 g bloem
- 2 eieren
- een koffielepel olie
- 1 kropje Romeinse sla
- 150 g kerstomaatjes
- 1 minikomkommer
- peper en zout

Extra materiaal:
- hakmolen (of staafmixer)
- evt. een zeef
- friteuse met olie

Bereidingstijd:
40 minuten

Bereidingswijze:
Maak de ketchup minstens een uur (of een dag) op voorhand.

Doe de suiker met een scheut water in een kookpot en breng zachtjes aan de kook. Roer niet, maar let op dat de stroop niet kleurt.

Schil de appelen en snij het vruchtvlees in kleine blokjes.

Roer het fruit door de hete suikersiroop; let op voor hete spatten!

Blus met de azijn en voeg het kurkumapoeder en het currypoeder toe. Verlaag het vuur en laat de appelblokjes verder pruttelen tot ze zacht zijn.

Hak of mix de saus fijn. Heb je kinderen in huis die geen brokjes lusten, wrijf de saus dan nog eens door een zeef. Laat afkoelen.

Meng voor de nuggets het kippengehakt met het ei en het paneermeel, tot een stevige prak.

Pluk de blaadjes dragon. Snipper ze samen met de sprieten bieslook in fijne stukjes en meng onder het vlees. Is het kippengehakt niet gekruid, voeg dan peper en zout toe.

Zet drie schaaltjes klaar: één met bloem, één met de geklutste eieren en een scheutje olie, en één met de panko.

Rol balletjes van ongeveer 25 g gehakt en duw ze wat plat, tot de vorm van kippennuggets. Rol ze door de bloem, dan door het ei en eindig met een
laagje panko. De kinderen vinden zo'n smoswerkje leuk!

Was de Romeinse sla, pluk de blaadjes los, en snij de tomaatjes doormidden. Schil de komkommer, snij in vieren overlangs, haal er het merg met de pitten uit en snij verder in fijne staafjes.

Verhit de frituurolie tot 180 °C.

Bak de nuggets in beurten tot ze goudbruin zijn; controleer er eentje, het gehakt moet binnenin totaal gaar zijn.

Laat de kippennuggets uitlekken op een vel keukenpapier. Serveer ze met de appelketchup als dipsaus.

Tip:
Geef er een paar krokante blaadjes sla, kerstomaatjes en een paar fijne staafjes komkommer bij. Zo gaan er toch ongemerkt groentjes met het fastfood mee.

Jeroen Meus
Verne Jeroen Meus