Jeroen Meus maakt balletjes op Indiase wijze

Verne
Ik hou van oosterse smaken. Daarom vind ik deze Indiase versie van onze balletjes in tomatensaus ook zo lekker. Een tikje exotisch, flink pittig (al heb je dat zelf in de hand), en toch fris door de yoghurt en de limoen. Niets saai, en precies zoals ik het graag heb.

Ingrediënten voor 4 personen:
• 800 g lamsgehakt
• 2 lente-uitjes
• 2 teentjes knoflook
• 1 eetlepel versgeraspte gember
• enkele takjes koriander
• 1 theelepel kaneel
• olijfolie

Voor de saus:
• 3 groene chilipepers
• 1 dl arachideolie
• 150 ml yoghurt
• 1/2 bosje koriander
• enkele takjes verse munt
• 1 eetlepel versgeraspte gember
• 1 theelepel kurkumapoeder
• 1 theelepel komijnpoeder
• 1 theelepel garam masala (oosterse kruidenmengeling)
• 1/2 limoen
• 30 g amandelschilfers
• 150 g witte rijst
• zwarte gemalen peper
• zout

Bereidingstijd:
70 minuten

Bereidingswijze:
Doe het gehakt in een mengschaal.

Snipper het bleke en lichtgroene gedeelte van de lente-uitjes fijn.

Pel en plet de knoflook. Voeg beide toe aan het gehakt.

Schil de gember en rasp hem bij het vlees.

Snipper de koriander fijn en voeg ook toe.

Kruid met kaneelpoeder, een stevige snuif zwarte peper en een beetje zout. Meng.

Maak je handen nat en rol balletjes van zo'n 2 à 3 centimeter diameter.

Verhit een scheutje olijfolie in een pan op hoog vuur. Kleur de balletjes tot ze een korstje hebben; ze hoeven niet gaar te zijn. Zet opzij.

Haal voor de saus de zaadjes uit de chilipepers en snij het vruchtvlees in grove stukken.

Doe ze in de blender met de arachideolie, de yoghurt, de koriander, de munt, de gember, de kurkuma, het komijnpoeder, de garam masala en het limoensap. Mix tot een gladde, groene saus.

Verwarm de saus in een grote kookpot op een matig vuur.

Voeg er de balletjes aan toe en laat 10 minuten meegaren. De saus zal schiften, maar dat hoort zo!

Kook ondertussen de rijst gaar.

Rooster de amandelschilfers in een hete pan.

Laat ze wat kleuren; pas op, dat gaat snel.

Serveer de balletjes met de rijst. Strooi er de amandelen over.

Tips:
• Gebruik minder chilipeper als je niet zo van pikant houdt.
• Vind je de smaak van lamsgehakt te sterk, vervang de helft dan door gemengd gehakt.
• Weinig tijd? Rol grotere ballen, dat gaat sneller.

Jeroen Meus
Verne Jeroen Meus