Jeroen Meus maakt balletjes in seldersaus

Verne
Witte selder of bleekselder is op zijn best in de winter. Profiteer ervan om dit toprecept van mijn vrouw Stéphanie te maken. Helemaal anders dan balletjes in tomatensaus, maar minstens zo verslavend.

Ingrediënten voor 4 personen:
• 800 g gemengd gehakt (rund-varken)
• 1 teentje knoflook
• 1/2 bosje peterselie
• 3 eetlepels paneermeel
• 1 ei
• boter
• 2 sjalotten
• 1 stengel bleekselder
• 2 takjes tijm
• 2 blaadjes laurier
• scheut witte wijn
• 2 dl room
• peper van de molen
• zout

Bereidingstijd:
60 minuten

Bereidingswijze:
Haal het gehakt uit de koelkast.

Pel de knoflook en plet fijn. Snipper de peterselie.

Doe het gehakt in een grote mengkom en voeg het paneermeel, het ei, de geplette knoflook en de peterselie toe.

Zout en peper zijn normaliter niet nodig; het gehakt is al gekruid.

Maak je handen nat en rol balletjes van zo'n 3 à 4 centimeter diameter.

Verhit een klontje boter in een pan en bak de balletjes rondom goudbruin. Ze hoeven nog niet doorbakken te zijn, straks garen ze nog verder in de saus.

Snij de sjalotten in halve ringen. Verdeel de stengels van de selder in staafjes van 5 à 7 centimeter. Schil zeker de buitenste stengels, zodat er straks geen vervelende 'draden' in de saus zitten. Hou een paar van de blaadjes van het hart opzij voor de afwerking.

Smelt een klontje boter in een ruime kookpot en stoof de sjalot en de selder aan op matig vuur. Laat een beetje kleuren.

Voeg de tijm en de laurier toe. Bind ze eerst bijeen met een keukentouwtje, zo vis je ze er straks weer makkelijk uit.

Voeg een flinke scheut witte wijn toe en laat de alcohol even verdampen.

Giet de room in de pot.

Doe de balletjes in de saus, zet het deksel op de pot en laat een kwartier sudderen op een zacht vuurtje.

Strooi er wat van de mooiste selderblaadjes over.

Lekker met puree!

Jeroen Meus
Verne Jeroen Meus