Jeroen Meus heeft gelijk: boter is zo slecht niet

getty

Verzadigde vetten mogen terug op ons menu. Ze van je bord bannen vermindert het risico op hart- en vaatziekten namelijk toch niet, zo verzekeren Britse onderzoekers ons. Nochtans werd ons decennialang ingeprent dat we beter olijfolie gebruikten. Nu blijkt echter dat Jeroen Meus - die z'n hand er niet voor omdraait een stevige klont boter in de pan te mikken - het al die tijd bij het juiste eind had. Bij proefpersonen die een dieet met onverzadigde vetten volgden, was de sterftegraad als gevolg van hartkwalen zelfs groter dan bij degenen die hun klassieke menu aanhielden.

Voedingsexperts schrikken niet van deze nieuwe conclusies. "We zoeken altijd graag een schuldige. 'Goed eten' en 'slecht eten' klinkt nu eenmaal beter dan 'eet minder en ga wat vaker wandelen'."

Het volledige boterverhaal leest u op HLN Plus. Klik hier en proef NU voor 1 euro, 5 weken lang van onze zone exclusief voor abonnees