Ga naar de mobiele website
^ Top

Italianen in alle staten nu Starbucks naar hun land komt

AP
Gaat espressoland Italië binnenkort overstag voor de frappuccino? De koffiebar en de barista staan in het land bijzonder hoog aangeschreven, en wellicht om die reden zette Starbucks er nooit eerder een voet aan de grond. Maar begin 2017 opent de keten zijn eerste Italiaanse zaak. Koffieminnend Italië reageert ontzet.

De kloof tussen de Italiaanse espressocultuur en koffiedrinken op z'n Amerikaans kon niet groter zijn. Amerikanen bestellen hun caffé latte met muntsiroop of peppermint mocha met slagroom en chocoladeschilfers 'on the go'. Of ze blijven uren hangen in de koffiebar, waar ze intussen een boek lezen of wat werk verrichten op hun laptop.

Niks van dat alles in Italië, waar koffie beschouwd wordt als een van de belangrijkste onderdelen van de keuken en er een hele reeks ongeschreven regels over bestaan. Een cappuccino drink je alleen 's ochtends. Je espresso consumeer je aan de toog van je koffiebar, waar je snel een babbeltje slaat over de laatste sportwedstrijd. Geen slagroom, geen muntsiroop, geen getreuzel: binnen een paar minuten sta je weer buiten.

Apocalyps

Het is in deze markt dat Starbucks-CEO Howard Schultz binnenkort zijn latte machiatto en frappucino aan de man wil brengen. Begin 2017 opent een eerste zaak in Milaan. Verona en Venetië worden al genoemd als volgende vestigingsplaatsen.

Niet toevallig gaat het om belangrijke toeristische trekpleisters. Happen de Italianen niet toe, dan zullen de vele toeristen de Amerikaanse koffie wellicht wél kunnen smaken - al was het maar omdat velen denken dat de frappuccino iets typisch Italiaans is.

De Italianen zelf zijn in alle staten. Op Twitter regent het reacties, van '#StarbucksItalia kan het land verwoesten' tot 'Dit is een voorteken van de apocalyps'. Kranten weten niet goed wat ze moeten verwachten. "Misschien helpt het dat de Italianen Starbucks kennen uit het buitenland", schrijft de Noord-Italiaanse krant Il Giorno.

Koffiedrinken op z'n Amerikaans: een wereld van verschil met de Italiaanse espressocultuur.
AP Koffiedrinken op z'n Amerikaans: een wereld van verschil met de Italiaanse espressocultuur.


Heb je even?

Sluiten

Wij zijn erg benieuwd naar je eerste indruk van de nieuwe HLN website. Heb je een minuutje tijd om enkele vragen te beantwoorden?

Meld een bug