Is je eten nog vers? Je smartphone heeft het antwoord

thinkstock
Heeft u ook al eens met een brik melk in de handen staan twijfelen of je dat glas nu beter wel of niet opdrinkt? Wel, je smartphone kan binnenkort sluitend antwoord geven, want het is twee Nederlanders en een Griek gelukt een camera ontwikkelen die meer ziet dan het menselijk oog.

Hun camera is de eerste ter wereld die zichtbaar en onzichtbaar licht (zoals bijvoorbeeld UV en infrarood) kan omzetten naar een bruikbaar beeld, legt hoogleraar Frank Koppens van het instituut van fotonische wetenschappen van de Polytechnische Universiteit van Catalonië uit aan de Nederlandse krant 'Telegraaf'.

Door die technologie is het onder meer mogelijk om foto's te maken in het donker zonder de flits aan te zetten (bye bye, rode ogen), of om na te gaan of voedsel nog eetbaar is. Het licht wordt namelijk op zo'n manier gebundeld dat je camera ín een product kan kijken en zo een sluitend oordeel vellen. Die technologie werd gebundeld in een speciale microchip die perfect te gebruiken is op een smartphone. Momenteel is er enkel een prototype, al is het slechts een kwestie van tijd voor de chips op grote schaal geproduceerd kunnen worden. Mits een kleine aanpassing kunnen de huidige fabrieken de chips ook gaan produceren.

Binnenkort eet je dus nooit meer een beschimmelde boterham!