Ingrediënt in bier beschermt mogelijk tegen Alzheimer

BELGA
Goed nieuws voor bierdrinkers. Wetenschappers melden in het wetenschappelijke journaal 'Journal of Agricultural and Food Chemistry' dat een ingrediënt in bier hersencellen beschermt tegen beschadigingen en mogelijk de ontwikkeling van Alzheimer en Parkinson vertraagt.

Jianguo Fang en haar collega's hebben een bestandsdeel in hop gevonden, dat een aantal gezondheidsvoordelen heeft. Het gaat om xanthohumol. Xanthohumol proef je niet, maar is op zichzelf wel erg interessant. Al decennia onderzoeken wetenschappers dit extract. Zo is uit eerder onderzoek gebleken dat xanthohumol het lichaam beschermt tegen tumorcellen. Al is de hoeveelheid xanthohumol in bier - 0,01 tot zo'n 0,20 mg per liter - te laag om bescherming te bieden tegen kanker.

Maar nu is er opnieuw een voordeel gevonden. Xanthohumol activeert zogenoemde Nrf2-enzymen. Dit eiwit beschermt cellen in de hersenen tegen oxidatieve stress en tegen neurotoxiciteit. Dit is handig, want de voorraad zenuwcellen is niet onuitputtelijk en deze cellen moeten dus beschermd worden. Daarnaast vermoeden wetenschappers dat stress op celniveau ziekten als Alzheimer of Parkinson kan veroorzaken.

Dit is uiteraard geen vrijschrift om voortaan dronken door het leven te gaan. Overmatig alcoholgebruik vergroot de kans op oxidatieve stress, waardoor de gunstige effecten van xanthohumol bijna direct weer worden opgeheven.

Toch geven we graag nog een tip mee voor wie vanavond het weekend inzet met een fris pintje: bier met een hoog percentage hop wordt als het 'gezondst' beschouwd. Laat dus liever de pilsbieren links liggen en kies voor Belgische speciaalbieren.