In Nederland haal je nu ook bloemkool uit de muur

thinkstock
Vergeet kroket uit de muur, wie het in Nederland wat gezonder wil aanpakken kan tegenwoordig ook een bloemkool uit een automaat scoren. Maak kennis met de "boerenautomaat", waarin boeren steeds meer producten aanbieden via een automaat. Onder meer tomaten, eieren, bloemkool of zelfs een diepgevroren kip kan je zo op straat kopen.

Exacte cijfers over het aantal boerenautomaten zijn er (nog) niet, maar De Volkskrant schrijft over een trend waarbij steeds meer boeren hun verse groenten en fruit in een automaat aanbieden. Je kan er eieren, tomaten en appels kopen, maar ook aardappelen of zelfs diepgevroren kippen, grillworst en rookworst. 

Aardappel- en uienteler Arjen van de Giessen vertelt aan de Nederlandse krant dat hij dankzij de automaten nu een type klant bedient die hij vroeger misliep. "Ik merk dat de meeste consumenten pas om half vijf of zo boodschappen doen. Toen we nog uit een schuur verkochten, waren we dan al lang dicht."

Nieuw is het idee van zo'n groente- en fruitautomaat niet. In Duitsland gebeurt het al tientallen jaren dat boeren hun producten zo aanbieden, en ook bij ons zie je hier en daar automaten met aardbeien of asperges langs de kant van de weg. In Sint-Michiels vind je een automaat met uitsluitend gezond voeding, zoals soepen.

Alles uit een automaat

Vind je een bloemkoolautomaat al gek? Dan heb je vast nog niet gehoord van de erotische dildo-automaat in Heist-op-den-Berg, die nochtans een gigantisch succes is. In China kan je krabben draaien, in Signapore is een potje aardappelpuree uit de muur niets nieuws onder de zon en in Australië halen surfers een paar slippers gewoon even uit de automaat. De meest absurde automaten wereldwijd kon je hier al lezen.