In dit soort kommetje smaakt je ontbijt nog lekkerder

unsplash
Moet je nog aan het ontbijt beginnen vanochtend? Als dat doorgaans bestaat uit yoghurt, havermout of iets anders dat je eet uit een kommetje, kies dan eens voor een vierkante schaal. Een nieuwe studie beweert dat ontbijten uit een vierkant ontbijtkommetje ervoor zorgt dat je eten beter smaakt.

Toegegeven: wij willen het eerst zelf uitproberen voor we het echt geloven. En dan nog kan er placebo-effect in het spel zijn. Maar je zet je gezondheid natuurlijk niet op het spel door gewoon eens te proberen ontbijten uit een ander soort kommetje. Volgens een studie van neurowetenschapper Dr Jennifer Newson van Oxford - in opdracht van ontbijtgranenmerk Special K - rapporteren proefpersonen hun eerste maaltijd van de dag als lekkerder en voedzamer wanneer die uit een vierkante kom wordt gelepeld.

Geen koffie

"Onze studie toont aan dat je ook voor een groot deel met je ogen eet. Ontbijtgranen in een vierkante kom zien er smakelijker uit, en de dames uit het onderzoek kregen ook het gevoel dat hun ontbijtje voedzamer was", aldus professor Newon. Drink je graag een kop koffie of een glas vruchtensap bij het ontbijt? Dat heeft volgens de proefpersonen dan weer een negatief effect op de smaakbeleving, en kan je dus beter voor of na het eten drinken.

Kleine studie

Voor wie meteen naar de winkel rent om zich een set vierkante kommen aan te schaffen nog dit: de studie van Oxford en Special K baseert zich op een experiment bij 78 vrouwen tussen 18 en 65 jaar, wat dus een kleine groep proefpersonen is. Voor de aardigheid proberen of dat kommetje havermout echt lekkerder is als je het vierkant consumeert is het proberen waard. Maar een lekker ontbijt maak je in de eerste plaats natuurlijk zelf, en daar zal zelfs de duurste vierkante kom weinig aan kunnen veranderen.