Hype of het overwegen waard? 5 vragen over vegan

Vegan
Thinkstock Vegan
Vegan lijkt het nieuwe modewoord. Niet alleen op de menukaart, ook de mode- en beautywereld koppen het in grote letters op hun producten. Wat betekent het precies en waarom zouden we meer vegan moeten gaan kopen?

Een vegetarisch eetpatroon kennen we. Dan eet je niets wat met vlees of vis te maken heeft. Punt. Wat er bij vegan nog bij komt, is dat je ook eieren, honing, zuivelproducten en alle derivaten links laat liggen. Bovendien draag je ook geen mode waar dierlijke producten in verwerkt zijn, geen leer, geen zijde, geen dons, geen wol en geen bont, en gebruik je vegan beautyproducten. In beauty staat vegan voor ‘crueltyfree’: er wordt niet getest op dieren en de ingrediënten zijn niet dierlijk. Daarbij gaat het om bijenwas, lanoline (uit schapenwol), honing, propolis, maar bijvoorbeeld ook pigment uit geplette insecten. Het gaat dus om meer dan een eetpatroon dat je aanpast.

Wie doe je een plezier met een veganistische lifestyle, waarom is het goed? Waarom maken mensen de overstap? 

Je hebt 10% van dit artikel gelezen
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • bryan de ceuster

  Ik neem aan dat veganisten dan ook nooit meer de auto nemen aangezien ze hierdoor duizenden insecten doden? En dat ze ook zo weinig mogelijk buiten komen, want bij elke stap die ze zetten kunnen ze een insect doden. Leef gewoon een beetje bewuster en eet wat vaker plantaardiger. Maar ineens in extremen gaan leven, gaat onze planeet niet redden hoor.

 • Peter Buyck

  Wablieft? Een wollen trui mag niet maar een gezichtcrème met schapenwol mag wel?

 • FREDDY GHISTELINCK

  Welke zever gaan ze nog uitvinden, we zullen eens zien als het eens goed wintert . Een hype voor enkelingen.

 • Jeff Nuyts

  Nina, het meest Marxistische segment komt met jaren 70 hype veganisme op de proppen... Hip! Een rubriek besteden aan filosofie zit er niet in want dan valt 'het krantje' gegarandeerd door de mand als ze geen uitsluitend extreem links gedachtegoed zouden brengen..... Als...

 • ronny cuypers

  Alleen sla eten en een gescheurde broek aan mijn kont? Neen, bedankt.