Homemade nachos en meer Mexicaans lekkers om 5 mei te vieren

Nina Kookt
Vandaag wordt in Mexico de nationale feestdag 'Cinco de Mayo' gevierd, wat Spaans is voor 5 mei. De feestdag herinnert aan een veldslag die de Mexicanen wonnen van de Fransen, en komt in de praktijk vooral neer op veel en lekker eten met familie en vrienden. Wij vieren graag mee, want is niet elk excuus goed om Mexicaans op tafel te toveren? Op het menu: kalkoenrolletjes met avocado, homemade nachos en Mexicaanse aardappelen. Caramba!

Gezond zondigen met homemade nacho's

Comfortfood hoeft niet ongezond te zijn, dat bewijzen deze homemade nachos, gemaakt van zoete aardappel. En hoe gezonder jouw late night snack, hoe meer je ervan kan eten. Ah ja.

Wat heb je nodig:
2 zoete aardappels, in schijfjes
100 g geraspte kaas
2 teentjes knoflook, geperst
200 g kidneybonen, uit blik
200 g zoete maïs, uit blik
1 rode ui, gesnipperd
1 avocado, in blokjes
1 limoen, in partjes
150 g zure room
2 el gehakte peterselie
peper en zout
olijfolie

Zo maak je het:
Stap 1: Verwarm de oven voor op 200°C. 
Stap 2: Meng de schijfjes zoete aardappel met een scheutje olijfolie en kruid met peper en zout. Spreid ze in een dunne laag uit op een met bakpapier beklede bakplaat. Zet 10 minuten in de oven. Bestrooi ze met de kaas en zet opnieuw 2 minuten in de oven.
Stap 3: Verhit een scheutje olijfolie in een pan en bak de look met de ui glazig. Voeg de bonen en maïs toe en laat 2 minuten bakken. Kruid met peper en zout.
Stap 4: Haal de bakplaat uit de oven en schep het bonen-maïsmengsel op de nacho's. Leg er de avocadoblokjes bovenop. Bedruppel met wat limoensap, bestrooi met de peterselie en serveer er de zure room en partjes limoen bij.

Aardappels op zijn Mexicaans

Weer een dag zonder vlees maar mét extra smaak. Deze Vlaamse aardappels krijgen met de avocado een exotisch tintje.

Wat heb je nodig:
4 grote zachtkokende aardappelen
120 g mais uit blik, uitgelekt
120 g rode kidneybonen, uitgelekt
1 rode ui, gesnipperd
2 tomaten, ontpit, in blokjes
2 avocado's
1/2 tl cayennepeper
enkele takjes verse peterselie
4 el zure room
boter
olijfolie
peper en zout

Zo maak je het:
Stap 1: Verwarm de oven voor op 220°C. Was de aardappelen, prik ze met een vork hier en daar in, smeer ze in met boter en bestrooi ze met zout. Leg een stuk aluminiumfolie op een ovenrooster en legt hier de aardappelen op. Zet 60 minuten in de oven. Leg er na vijftien minuten een vers klontje boter op en bedruip nadien elke tien minuten met de gesmolten boter.
Stap 2: Haal het vruchtvlees uit de avocado's en plet met een vork fijn. Kruid met de cayennepeper, peper en zout. 
Stap 3: Haal de aardappelen uit de oven en snij ze in de lengte half door. Schep er wat van het aardappelkruim uit en vul de aardappelen met de mais, bonen, tomaten, ui en avocadocrème. Schep er een lepel zure room op en garneer met verse peterselie. Bedruppel met olijfolie, bestrooi met peper en serveer meteen.

Kalkoenrolletjes met avocadovulling

Snak je naar een vakantie in de warme zon? Start je vakantie in je eigen keuken en breng de smaken van Mexico op je bord met avocado, maïs en koriander. Heerlijk bij kalkoenlapjes.

Wat heb je nodig:
- 4 kalkoenlapjes 
- 8 gerookte speklapjes 
- 2 avocado's 
- 100 g zoete maïskorrels, uitgelekt 
- sap van 1 limoen 
- 3 el gehakte koriander 
- 2 lente-uitjes, fijngesnipperd 
- 1 tomaat 
- 1 tl cayennepeper 
- 2 el olijfolie extra vierge
- peper en zout

Zo maak je het:
Stap 1: Verwarm de oven voor op 200°C. Haal het vruchtvlees uit de avocado. Snij de tomaten in blokjes en meng onder de avocado. Voeg de maïskorrels , het limoensap, koriander en lente-ui toe en kruid met de cayennepeper, peper en zout. 
Stap 2: Kruid de kalkoenlapjes met peper en zout. Schep er een lepel van de avocado op en rol het lapje dicht. Wikkel er twee plakjes van het spek rond. 
Stap 3: Verwarm de olijfolie en bak het vlees rondom goudbruin. Schik op een ovenschaal en zet nog 10 minuten in de oven. Lekker met een frisse salade met extra lente-ui. 

Tip: Stop tijdens het bakken een prikker in het opgerolde kalkoenlapje zodat hij tijdens het bakken niet open gaat.