Het vervelendste klusje van de zomer: de barbecue schoonmaken

De grill schoonmaken voordat je gaat barbecuen, is geen leuke klus.
thinkstock De grill schoonmaken voordat je gaat barbecuen, is geen leuke klus.
Met de huidige zomerse avonden zijn het ideale omstandigheden voor een barbecue. Enig minpuntje zijn de restjes van het vorige vleesfeest die nog aan de rooster hangen. Wat te doen? Drie Nederlandse experts geven tips.

Heb je al eens geprobeerd het aangekoekt vet en de verbrande resten met wat staalwol en zeep van je barbecuerooster te verwijderen? Inderdaad, leuk is anders en je bent er lang mee bezig voordat je echt resultaat hebt. Dat kan beter.

Barbecue-chef Koos van Essen staat bijna dagelijks boven een rooster met kolen. Tussen het snijden van de groenten en vlees door legt hij uit dat het belangrijk is om de barbecue goed schoon te maken. "Je wilt op je vlees natuurlijk wel mooie strepen hebben, maar die moeten van de grill komen en niet van het roet."

Bovendien kan er schimmel aan de binnenkant van je rooster komen en daar zit je niet op te wachten als je van plan bent om er vlees en groente op te leggen. "Zeker als je de barbecue voor het eerst na de winter naar buiten haalt, moet je even de tijd nemen om het schoon te maken."

ANP

Chef Wido Zembsch heeft als tip om de oude kolen dooreen te schudden en het stof met een stofzuiger op te ruimen. "Heel simpel en het is zo geklaard.'' Het beste is volgens hem om een vies rooster schoon te branden op 300 graden Celsius."Dan is alles wat eerst aan het roestvrij staal vastkleefde in één keer weg." Ook eten-journalist Gerrit-Jan Groothedde prefereert deze methode. "Het rooster is natuurlijk een telkens weer terugkerende ellende", weet hij uit ervaring. "Opstoken, heet laten worden en dan even met een stukje staalwol erover en al het vuil komt er zó vanaf!'

Dasty

De pech is alleen dat professionele barbecuers hun vuurtje wel zo hoog op stoken, maar dat de gemiddelde huis-tuin- en-keukenchef daar geen geduld voor heeft. Van Essen: "En dan blijft het vlees er aan vastzitten." Hij heeft een snelle tip voor de ongeduldige kok: Dasty. "Het is een soort wondermiddel van de Wibra, het beste ontvettende middel dat ik ooit heb gebruikt. En het kost haast niets: een euro twintig voor anderhalve liter."

Nee, schrobben hoeft niet, vindt Van Essen. "Als je barbecue is afgekoeld, het rooster gewoon in een bak met Datsy en water en de volgende dag is hij blinkend schoon." Een variant hierop is het rooster in een vuilniszak steken, wasmiddel Biotex en kokend water er bij te gieten en dan een nachtje laten liggen. De volgende dag is het rooster met een paar borstelvegen weer zo goed als nieuw.

Schroeiplek

Van Essen heeft ook weleens gehoord dat een rooster na het bbq'en in het gras wordt gegooid. Dé tip voor iemand die echt heel lui is, knipoogt de grill-chef. "Niet te heet natuurlijk, want dan heb je een schroeiplek. Maar het schijnt dat de dauw en het gras samen er voor zorgen dat alles er weer goed uitziet."
36 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Wilfried Vanden Berg

  Wat is daar nu vervelend aan? Ik doe dit elk jaar heel graag.Dan weet ik dat we met de vrienden en familie er telkens goed( wat zeg ik) zeer goed kunnen van genieten. Dus poetsen maar.

 • ringo van der pulst

  Na het bbq hem afwrijven met een halve ajuin en het is geklaard.

 • Jade Hofman

  Mijn liefde voor bbq is veel groter dan mijn haat voor kuisen. Trouwens er zitten geen bacteriën op door de grote hitte, het is gewoon geen zicht dat aangekoekt vet ;) dat is het enige ‘probleem’ .. als je dat een probleem wilt noemen .. (en by the wayy.. noem een elektrische bbq aub geen bbq.. koop dan gewoon een grillpan.. totaal geen rooksmaak of lekkere hout/kolensmaak)

 • Chris Haemhouts

  Ik gooi mijn rooster altijd in het kanaal. De dag erna terug op vissen en is direct proper

 • Tania Janssens

  Dasty gebruik is zeer goed, ook voor grasplekken op de kleren, even spuiten en in de wasmachine. Vet op moto kleren helemaal weg en roosters, ovens. Echt wondermiddel