Bakketting

Gesponsorde inhoud

Hét recept voor minder stress: een Zweedse koffiepauze of fika

Shutterstock
Als de Scandinaviërs ergens goed in zijn, dan is het wel in gezelligheid creëren. De Denen leerden ons in 2016 ‘hygge’ kennen en de Zweden zorgen niet enkel voor een knusse leefruimte met Billy’s en Klippans, maar sporen ook aan om tijd te maken voor taart en koffie. Dit moet je weten over fika, de nieuwe trend overgewaaid uit Zweden.

De betekenis
Het woord fika stamt uit de 19e eeuw en is spreektaal voor kaffi, wat destijds het Zweedse woord voor koffie was. Maar ondertussen betekent fika meer dan dat. Nu verwijst het naar een koffiebreak. En dan bedoelen we niet een snelle babbel aan de koffieautomaat, maar een dagelijkse pauze waarbij je de tijd neemt om in een ontspannen setting, met een kop zwart goud en wat zoetigheid, gezellig te kletsen. In Zweden doet werkelijk iedereen aan fika, van student over ambtenaar tot gepensioneerde.

De voordelen
Minder stress
De Zweedse werknemers behoren tot de minst gestresseerde ter wereld. Een koffiepauze waarvoor je een tijdje het kantoorgebouw verlaat, zorgt ervoor dat je het werk even vergeet én je een band schept met de collega’s. En dat zorgt voor minder stress.

Productiever
Studies hebben aangetoond dat werknemers die af en toe een break nemen, helemaal niet minder werk verzetten. In tegendeel, na zo’n gezellige pauze ben je productiever en werk je efficiënter.

Creatiever
Ook je creativiteit verhoogt door even een adempauze te nemen. Dat komt doordat je brein rust krijgt en je op een vrijere manier met je collega’s in interactie gaat.

Quality time
Een fika doe je niet enkel tijdens de werkuren maar ook op vrije momenten met familie en vrienden. Het is dé manier om gezellig bij te praten, in een knusse koffiebar of in iemands woonkamer. Zolang de sfeer maar ontspannen is en koffie en zoetigheid aanwezig zijn.

Koffie en taart
De koffie kan in alle soorten en wat het gebak betreft, houden de Zweden vooral van kanelbullar, of kaneelbroodjes. Maar vervang de koffie gerust door thee en de kaneelrollen door een gebak naar keuze. Fika draait vooral om time out en catching up.

Bake the world a better place! Maak een gebak voor die ene persoon met wie jij dringend van fika moet doen en wie weet win je een bakpakket of keukenrobot. 
Nog wat inspiratie nodig? Bekijk de video hieronder (appelcake met chocofantasie!) of check het recept 
hier en doe zeker mee aan de wedstrijd op www.bakketting.be.
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Marc Camp

    Ach, vroeger en nu! Vroeger was men minder gestresseerd. Nu is de werkdruk zo hoog dat het ondragelijk wordt. Men noemt dit concurrentie onder de collega’s.

  • Birgit Cee

    Op mijn werk deed men dat 30 jaar geleden al: regelmatig buiten iets gaan drinken met een schuimkraag. En vrolijk dat ze daar van werden... vrolijk! Maar van werken kwam nx meer in huis LOL

  • Philomena Vanderweyen

    Dat mag hier ook wel ingeburgerd worden,er is al druk genoeg op de werknemers en een beetje quality time is altijd goed voor de sfeer.