Het aspergeseizoen is begonnen: alles wat je moet weten over de koningin der groenten

Shutterstock
Je hebt het misschien al wel opgemerkt in de supermarkt of op de markt: de asperges zijn weer in ’t land. Om het aspergeseizoen goed in te luiden, zetten we alles op een rijtje wat je moet weten over het witte goud.

Wanneer het aspergeseizoen van start gaat in ons land is moeilijk exact te bepalen, want veel is afhankelijk van de weersomstandigheden. Grofweg wordt gezegd vanaf begin, midden april. De einddatum staat wel altijd vast, die valt op 24 juni. Hoewel het is niet zo is dat asperges op die dag uit het niks stoppen met groeien, zijn aspergetelers streng en halen ze vanaf dan geen enkele groente meer uit de grond. Dat komt omdat een aspergeplant na oogst nog moet doorgroeien, zodat hij krachtig genoeg is om het jaar erop ook voldoende asperges te leveren. Door tijdig te stoppen met oogsten, heeft de plant meer kans om de winter te overleven en is de boer verzekerd van een volgende oogst.

De verschillende soorten

Witte asperges

Shutterstock

Witte asperges zijn kleurloos omdat ze onder de grond groeien in zogenaamde aspergebedden. Zodra de kopjes boven de grond komen piepen, moeten ze snel gestoken worden omdat ze anders groen kleuren. De smaak en textuur van witte asperges is zachter en delicater dan die van groene of paarse asperges bijvoorbeeld. De draderige onderkant van witte asperges moet steevast afgesneden worden en ze moeten ook geschild worden voor bereiding.

Groene asperges

Foto door Christine Siracusa via Unsplash

Hoewel witte en groene asperges een totaal andere smaak en textuur hebben, zijn ze in principe exact dezelfde groente. De groene variant is alleen boven de grond verder gegroeid, met een groene kleur door de zon als resultaat. Alleen de onderste 4cm van de groene asperge moet geschild worden.

Paarse asperges

Shutterstock

Paarse asperges zijn een stuk zeldzamer omdat ze kieskeuriger zijn qua groeiomgeving. Ze worden vooral op de Noord-Italiaanse Albenga-vlakte en in Nieuw-Zeeland geteeld en groeien net als de groene variant boven de grond. Paarse asperges zijn redelijk zoet en romig van smaak.

Wilde asperges

Shutterstock

In België worden wilde asperges minder vaak gegeten, vooral in Italië, Frankrijk en Spanje zijn ze er fan van en komen ze ook meer voor. Wilde asperges groeien boven de grond en dan nog het liefst op een natte ondergrond zoals bij een rivier of in de duinen. Ze zijn een stuk dunner van textuur.

Zo kies je altijd de goede uit

Het is belangrijk om altijd stevige, frisse stengels uit te kiezen die gesloten punten hebben. Ze zien er beter ook niet te dof of vezelig uit en mogen zeker niet slap hangen.

Witte asperges bereiden

Je schilt witte asperges best rondom met een dunschiller terwijl je het kopje vasthoudt tussen je vingers. Ga van boven naar beneden om zo te vermijden dat de stengel afbreekt. Je mag flink wat schil weghalen, want de schil van een witte asperge is niet eetbaar en proeft nogal dik en vezelig. De kopjes horen onaangeroerd te blijven. Snijd tenslotte ongeveer 2 tot 3 cm van de onderkant af.

Tenzij je een speciale aspergepan hebt, leg je ze best plat in een ruime pan met gezouten water. Laat 3 tot 4 minuten stevig doorkoken, zet het vuur dan uit en leg een deksel op de pan. Laat nog 15 tot 20 minuten staan tot ze gaar zijn.

Groene en paarse asperges bereiden

Snij zo’n 2 tot 3 cm van de onderkant af en schil nog een paar centimeter daarboven. Zeker bij hele dikke exemplaren wordt dat aangeraden. Verder is de bereiding hetzelfde als bij de witte variant, al hoef je ze meestal maar maximum 15 minuten in hun water laten staan. Groene en paarse asperges kunnen ook in de pan gegrild worden met wat olie.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • anna vandenberg

    Ludo Wouters, de perfect manier om lekkere asperges klaar te maken, koken in water, ook al gebruik je kookvocht van de schillen geeft je slappe smakeloze asperges.

  • raf janssens

    Laat 3 tot 4 minuten stevig doorkoken, zet het vuur dan uit en leg een deksel op de pan. Laat nog 15 tot 20 minuten staan tot ze gaar zijn? Dan krijg je van die slappe en smaakloze waterige asperges. Voor mij moeten ze maar 5 minuten koken en er onmiddellijk uit als ze net niet meer volledig stijf zijn. De beet is dan nog lekker knapperig en de smaak is veel intenser.

  • Ludo Wouters

    Bak eens witte asperges op een zacht vuurtje in een pan met een klein beetje goede boter. peper en wat zout. Afhankelijk van de dikte, 3 tot 4 min aan elke zijde tot ze gaar zijn. Ze moeten een beetje gecaramelliseerd Superlekker en snel klaar.