Help: de opwarming van de aarde bedreigt nu ook onze wijn

Unsplash
Als smeltende ijskappen je niet overtuigen om je ecologische voetafdruk te verkleinen, zal dit nieuws het misschien wel doen: de opwarming van het klimaat blijkt een slechte invloed te hebben op onze wijnproductie.

Volgens een recent onderzoek, uitgevoerd in verschillende wijngaarden, vertragen de steeds hetere temperaturen in de Mediterraanse gebieden de wijnproductie. Het gevolg: minder wijn om uit te voeren naar andere landen (zoals het onze).

Het probleem ligt voornamelijk bij het plukken van de druiven, een werkje dat nog steeds voornamelijk handmatig gedaan wordt. De arbeiders moeten echter in steeds moeilijkere omstandigheden werken. Volgens het onderzoek lopen de temperaturen in het Zuiden op tot 36 graden, wat bij ons als hittegolf telt. Het gevolg daarvan is dat de productiviteit daalt én dat er vaker pauzes gehouden moeten worden. In totaal stelden de researchers vast dat de productie met bijna één derde daalde (27 procent). "We vrezen dat dit een negatieve impact heeft op de wijnindustrie, en dat dit een globale invloed zal hebben." Morgen dan toch maar met de fiets naar het werk?
15 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • M Janssens

  Ak ron geloof nog steeds dat het warmer word me de opwarming van de aarde... Klimaatverandering brengt gwn meer extremen met zich mee... Hittegolven, zeer koude temperaturen, extreme droogte of net enorm veel regen.. Het is niet zo dat het nu plots overal 30 graden zal worden... Klimaatverandering zal heeeel wat ellende met zich meebrengen.

 • Bob Nalyd

  Alle de prijs stijgt ... waarom die zaken altijd verkondigen op de kap van het milieu?

 • Polyvalent

  En wat staat er in voor morgen,in het draaiboek van 365 bladzijden??

 • Johan De Bruycker

  Nog nauwelijks wijn te vinden in de winkelrekken....

 • Chris Drulle

  Dan toch één goeie zaak aan de opwarming. Lang leve ons Belgisch bier.