Griekse kost! Loïc maakt portokalopita

-
vtm -
VTM-huiskok Loïc Van Impe tovert elke dag zonder al te veel moeite passie op je bord en op je scherm.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

INGREDIËNTEN (6 personen)

5 vellen filodeeg (180g)

220 g volle yoghurt

15 g bakpoeder

4 eieren

270 g rietsuiker

240 ml olijfolie

1 vanillepeul

4 persappelsienen

50 ml water

1 kaneelstokje

BEREIDING

• Verwarm de oven voor op 150°C.

• Leg 5 vellen filodeeg naast elkaar op een bakplaat en bak ze in 30 minuten knapperig op 150°C.

• Draai de vellen na 15 minuten om.

• Haal uit de oven, laat afkoelen en breek de vellen in stukjes.

• Verhoog de oven naar 180°C.

• Meng 220 g volle yoghurt met 15 g bakpoeder. Laat rusten.

• Meng 4 eieren met 120 g rietsuiker, 240 ml olijfolie en de pitjes van 1 vanillepeul. Klop schuimig.

• Voeg de zeste van 2 appelsienen en de yoghurt toe aan het eimengsel.

• Meng alles voorzichtig onder elkaar en voeg het verkruimelde filodeeg toe.

• Strijk een ovenschotel in met een weinig olijfolie en doe het beslag in de ovenschotel.

• Bak 30 minuten in de oven op 180°C.

• Pers 150 ml appelsiensap, voeg 150 g rietsuiker en 50 ml water toe.

• Breng aan de kook en voeg de vanillepeul en een kaneelstokje toe.

• Haal de cake uit de oven en giet de siroop erover wanneer de cake nog warm is.

• Laat de siroop intrekken en de cake minstens 2 à 3 uur in de koelkast afkoelen.

 • Serveer.