Gezonde ijsjes met maar 2 ingrediënten: NINA test het uit

Foto door Andris Romanovskis via Unsplash
Zomer en ijsjes, een combinatie uit de duizend. Maar helaas bevatten die lekkernijen veel kilocalorieën en verder weinig goeds voor je gezondheid. Maar wat als het beter kan? Je kan namelijk een gezond én lekker ijsje maken.

Dat moesten we uittesten: welke ijsjes zijn gezond, lekker en te maken zonder een ijsmachine? Pinterest staat er vol van...nicecreams! IJsjes die vooral natuurlijke ingrediënten bevatten en goed zijn voor de gezondheid.

Een overzicht van onze 5 nicecreams

1. Een frisse frambozencombinatie - uitgetest door redactrice Jolien

Dit heb je nodig:

180 gr diepgevroren frambozen

80 gr cashewnoten

2 bananen

Eventueel 2 el vlierbloesemsiroop

Zo maak je het:

Stap 1: Leg de cashewnoten in een kommetje met water en laat 2 uur weken.

Stap 2: Voor een zoete toets kan je er de vlierbloesemsiroop aan toevoegen.

Stap 3: Snijd de bananen in schijfjes en leg ze in de diepvries.

Stap 4: Mix de cashewnoten, 2 eetlepels van het water met vlierbloesemsiroop, de bananen en de frambozen in de blender.

Stap 5: Bewaar in een doosje met deksel en zet minstens 2 uur in de diepvries.

Stap 6: Serveer met verse frambozen.

Tip: Strooi er kokosschilfers over voor een exotische toets.

Jolien Gabriëls

2. Het makkelijkste ijsje ooit met banaan en pindakaas - uitgetest door redactrice Sophie

“Het recept is iets dat ik vorige zomer al tegenkwam, toen ik nog maar net into gezonde voeding was. Omdat mijn blender toen net de geest had gegeven na enkele kranige bevroren frambozen die dapper stand hielden, verloor ik het toen wat uit het oog. Maar met de zon opnieuw in het verschiet, schoot het mij weer te binnen en toevallig had ik net een voorraad overrijpe bananen in de kast liggen.”

Wat heb je nodig? (voor 2 bolletjes)

2 rijpe bananen

1 eetlepel pindakaas

blender

Zo maak je het:

Stap 1: Snij de banaan de avond van tevoren in stukjes en leg ze een nachtje in de diepvries. Echte zoetebekken kunnen ook altijd nog wat ahornsiroop toevoegen. 

Stap 2: Vervolgens gooi je de bananen samen met de pindakaas in de blender (eventueel een klein scheutje melk erbij zodat het wat soepeler verloopt), en zet je de machine aan totdat de banaan een romige ijsstructuur heeft gekregen. 

Tip: Zorg dat de banaan goed rijp is, dan smaakt het ijs iets zoeter.

SV

3. Exotisch groene nicecream sorbet - uitgetest door redacteur Timon

“Omdat ik fan ben van groene smoothies, dacht ik dat deze groene nicecream mij ook wel zou kunnen bekoren. Het fruit overweegt erg qua smaak, de spinazie lijkt er dan ook alleen maar in te zitten vanwege de kleur en de nodige portie ijzer. Het recept is super gemakkelijk. Het eindresultaat mag dan wel op een winters kervelsoepje lijken, toch was ik aangenaam verrast door dit makkelijk, maar heerlijke dessert. Het is erg gezond en heerlijk fris voor in de zomer.”

Dit heb je nodig:

2 bananen

Een handvol bevroren stukjes mango

Een handvol bevroren stukjes ananas

Een handvol verse spinazie

Eetlepel sojamelk met vanille

Zo maak je het:

Stap 1: Pel de rijpe bananen, snij ze in schijfjes en stop ze daarna in een luchtdichte zak (of doosje) en steek ze in de diepvries tot ze vast zijn geworden. Dat duurt minstens twee uur, maar als je tijd hebt stop je ze best een nachtje in de diepvriezer.

Stap 2: Doe de bananen in een stevige blender of hakmachine, samen met de bevroren mango, ananas, gewassen (belangrijk!) spinazie en sojamelk. Blend tot je een glad mengsel krijgt, doe in een kommetje en werk naar keuze af met bijvoorbeeld pecannoten of pistachenoten en wat geplette donkere chocolade.

Tip: Je kan bevroren fruit kopen of... je kan zelf vers fruit invriezen. Het spaart je immers niet alleen geld uit (het is stukken goedkoper dan een zakje ingevroren fruit), het spaart je ook 3 ritjes uit naar verschillende supermarkten om het bevroren fruit te vinden.

Timon Van Mechelen

4. Kokos-amandelijs met topping van donkere chocolade - uitgetest door redactrice Eva

“Ik moet iets opbiechten. Eigenlijk eet ik helemaal niet zo graag ijsjes. Ik eet ze omwille van de toppings. Bresilienne, banana split, dame blanche met veel chocoladesaus of zo’n classy affogato - een bolletje vanille met daar een lekker sterke espresso over - dat zijn mijn favorieten. Dus ging ik daarnaar op zoek bij mijn nicecream-experiment. Geloof mij: verslavend lekker!“

Dit heb je nodig:

3 koppen kokosroom

1 kop amandelboter

1 eetlepel ahornsiroop

voor de toppings:

1 eetlepel cacao nibs

1 eetlepel amandelschilfers

2 repen donkere chocolade (+70%)

Zo maak je het:

Stap 1: Meng de kokosroom, amandelboter en ahornsiroop in een roestvrij stalen kom met een mixer tot een romig geheel. Plaats de kom in de diepvries en zet je kookwekker om elk half uur het mengsel even flink om te roeren. Op een uur of vier is het klaar.

Stap 2: De toppings kan je zelf creatief verzinnen. Ik roosterde amandelschilfers kort in de pan en smolt twee blokjes pure chocolade. Verdeel het ijs over glaasjes en schenk net voor het serveren de warme chocolade over het ijs. Versier met de amandelschilfers en wat cacao nibs voor een crunchy laagje.

Tip: Vergeet het omroeren niet. Dit is essentieel, anders krijg je ijskristallen in je ijsje en dat is niet smakelijk.

Eva Van Driessche

5. Nicecream met Nutella smaak - uitgetest door redactrice Ellen

“IJsjes + Nutella, dat moet voor mij zowat de ideale combinatie zijn. Op Pinterest vond ik niet meteen een recept, dus heb ik zelf iets bij elkaar gezocht. Het resultaat? De smaak van de bananen blijft er wel een beetje doorkomen. Maar het stoorde mij niet bij dit Nutella-ijs. Makkelijk, lekker en gezond. Werk af met bessen of aardbeien.”

Dit heb je nodig (voor 4 porties):

3 rijpe bananen uit de diepvriezer (moeten minstens twee uur in de diepvries)

2 eetlepels hazelnootpasta

2 medjoul dadels (zijn vers en helemaal anders dan gedroogde dadels, want ze bevatten alleen natuurlijke ingrediënten. Gedroogde dadels zijn vaak gesuikerd. Ze zijn ideaal om desserts mee op natuurlijke wijze te zoeten.)

1,5 eetlepel cacaopoeder

Zo maak je het:

Stap 1: Doe alle ingrediënten in de foodprocessor (vergeet wel niet de pitten uit de dadels te halen!) Mijn foodprocessor (met zware motor en grote kom) met speciale ijsblokfunctie had maar 5 minuten nodig om heerlijk smeuïg ijs te maken.

Tip: Je kan het ijs beter niet opnieuw invriezen, dan krijg je ijskristallen. Maak beter een portie die je meteen kan opeten. Dat zal normaal geen probleem zijn!

Ellen Provoost



3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Hendrik Hollemaert

    Er zij geen gezonde ijsjes wel heel lekkere mmmmmm

  • Brigitte De Meyere

    Zijn dit maar 2 ingrediënten???

  • Peter Buyck

    In dit hele kookboek staat maar één recept met 'maar' twee ingrediënten....