Geweldige groentequiche van Jeroen Meus

Verne
In een klassieke quiche zitten niet zoveel groenten. Ik draai de rollen om, en maak een taart bomvol groenten, aangevuld met een quichevulling van eieren en kruidenkaas. Snijd de groenten heel fijn en rol ze mooi op - deze taart kan zo op een feestbuffet.

Ingrediënten voor 4 personen (+ een flink stuk voor 's anderendaags):
• 1 vel kruimeldeeg (kant-en-klaar of zelfgemaakt)
• boter
• 1 eetlepel bloem
• 1 rode paprika
• 1 gele paprika
• 1 courgette
• 2 aubergines
• Jeroens kruidenolie
• 6 eieren
• 300 g kruidenkaas
• peper van de molen
• zout

Voor de kruidenolie:
• paar takjes tijm
• paar takjes rozemarijn
• paar blaadjes salie
• 1 teentje look
• 200 ml olijfolie
• peper van de molen
• grof zout

Extra materiaal:
• ronde, hoge taartvorm (25 cm diameter, 4 tot 5 cm hoog) of een springvorm
• mandoline

Bereidingstijd:
100 minuten

Bereidingswijze:
Maak de kruidenolie een week op voorhand.

Spoel de kruiden, rits de blaadjes van de takjes en hak ze zo fijn mogelijk. Pel de look en plet tot pulp. Doe de kruiden bij de olijfolie, en voeg wat peper en een snuifje zout toe. Schud met de fles en laat een week trekken. Zeef er de kruiden dan uit en bewaar de olie in een gesloten fles of bokaal in de koelkast.

Haal het kruimeldeeg uit de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Smeer de taartvorm van binnen in met wat boter en bestuif met bloem. Klop er het teveel aan bloem uit.

Leg het vel deeg in de taartvorm. Druk het goed aan tot in de randen. Laat het royaal over de boord van de taartvorm uitsteken.

Was de groenten. Schil de paprika's met een dunschiller en verwijder de zaadlijsten. Snijd de paprika's met de mandoline in brede, dunne repen. Doe hetzelfde met de courgette en de aubergines.

Schik de groenten rechtop, in een spiraal, in de taartvorm. Begin aan de buitenkant en werk naar het midden toe. Wissel af tussen repen aubergine, courgette en paprika.

Bestrijk de groenten met wat zelfgemaakte kruidenolie.

Mix de eieren met de kruidenkaas en kruid met peper en zout.

Giet het eiermengsel over de groenten. Plooi het deeg dat over de rand hangt wat naar binnen.

Bak de taart ongeveer 1 uur in het midden van de oven.

Beginnen de randjes van de groenten bovenaan op het einde van de baktijd zwart te kleuren, leg er dan een vel aluminiumfolie over.

Haal de taart uit de oven; laat ze een beetje afkoelen en haal ze dan uit de vorm.

Jeroen Meus
Verne Jeroen Meus