Ga naar de mobiele website
^ Top

Frietjes niet alleen slecht voor de lijn, schaden ook het brein

Hersenschade veroorzaakt door vette voeding kan een van de redenen zijn waarom mensen vaak te veel eten. Dit kan verklaren waarom het voor sommigen zo moeilijk is gewicht te verliezen, ontdekten wetenschappers.

Recent onderzoek suggereert dat het eten van verzadigde vetten bepaalde neuronen in de hersenen kan vernietigen. Na een studie op muizen die ongezond aten, bleek namelijk dat de belangrijke genen en proteïnes in de hypothalamus van deze dieren veranderden. Dit is een klein gebied in de hersenen dat de energie en appetijt controleert. De schade werd veroorzaakt door ontstekingen en beroertes door bloedklonters. De dieren werden voor het onderzoek op een dieet gezet dat voor 60 procent uit verzadigde vetten bestond.

Omkeerbaar of niet?
Onderzoekster Lynda Williams aan de universiteit van Aberdeen: "Deze veranderingen kunnen verklaard worden door de afbraak van de energiecentra in de hersenen en dit kan verklaren waarom het zo moeilijk is voor mensen met obesitas om via een dieet af te vallen. Onze resultaten suggereren dat een vetrijk dieet de gebieden van de hersenen kunnen beschadigen die het energie-evenwicht controleren, dit kan de ontwikkeling van obesitas in de hand werken. Het is makkelijk snel te veel te eten van vet- en suikerrijke voeding. Dit kan ook verklaren waarom sommige mensen met overgewicht het moeilijk vinden om af te vallen en waarom velen opnieuw bijkomen na een dieet. We zijn nu van plan verdere studies uit te voeren die nagaan of deze effecten omkeerbaar zijn."

Af en toe mag
Professor Williams besluit: "We weten niet waarom dit gebeurt. De veranderingen gebeuren snel, na slechts drie dagen worden proteïnes getroffen, na een week zijn de sporen al zichtbaar in de genen. Dit betekent niet dat mensen die af en toe genieten van een vette snack schade aan hun brein aanrichten. Maar het  bewijst wel dat het belangrijk is om gezond te eten en een drastische gewichtstoename te vermijden."

Meer over


Meld een bug