Exclusief voor abonnees

Fop je tafelgasten: Ceci n'est pas un steak tartaar

NINA
Jij bent al overtuigd van de lichtere en gezondere keuken, maar je gezelschap hinkt nog achterop? Met deze tips krijg je ze aan boord zonder dat ze ook maar iets in de gaten hebben.

Als het op gezond eten aankomt, is het vaak ons hoofd dat ons dwarsboomt.

Zit je met een sceptisch publiek dat zich afvraagt of die gezonde variant wel even lekker zal zijn? Of dat je neerbliksemt als je vertelt dat er zoete aardappels in de brownies zitten? Mijn advies: vertel niets tot alles op is. Wedden dat ze bijdraaien?

Velen hebben de neiging om toch maar op veilig te spelen als er gasten komen. Ze maken dus die oude, getrouwe klassieker, inclusief klont boter, chips bij het aperitief en een extra romig dessert. Eigenlijk strooi je zo roet in je eigen eten. Want na zo’n zwaar maal moet de vertering op volle toeren draaien, waardoor al je gasten plots een stevige afterdinnerdip hebben. Weg sfeer. Waarom probeer je dus niet eens de lichtere variant van die klassiekers? Verkondig niet met luide trom dat het een gezond dinertje wordt (dan krijg je geheid mopjes over ‘straks nog even langs de frituur’), maar serveer lichte gerechten en kijk wat er gebeurt!

Kinderen leid je om de tuin door groentjes te verstoppen, bijvoorbeeld in een tomaten- of bloemkoolsaus of door er puree mee te maken. Leer kinderen ook de texturen van groenten kennen. Ik schotel Anna altijd meerdere groentesoorten voor per maaltijd. Zo weet ik zeker dat er altijd wel één soort bij zit die ze graag lust. Smaakpapillen hebben wat tijd nodig: hoe vaker je iets proeft, hoe meer kans dat je het zal lusten.

Overtuigde carnivoren schotel je een veggiegerecht voor met champignons of aubergine (voldoende gaar). Met mijn veggietartaar heb ik er al veel gefopt.

Lees je graag alle artikels op HLN?

Krijg nu 1 maand onbeperkt en gratis toegang tot alle artikels.

Ik wil toegang
Digitaal abonnement HLNDigitaal abonnement HLN1ste maandgratis

Stop of pauzeer wanneer je wil

  • Onbeperkt toegang tot alle artikels
  • Iedere week gratis tickets en straffe kortingen2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Andy De Schieter

    Zie die titel alweer. Moet iedereen Frans begrijpen ? Worden in de Franstalige krant Vlaamse woorden gebruikt ?

  • john meulebrouck

    Moet iedereen nu veggie worden? is dat een nieuwe sekte of godsdienst met een resem predikers? Voor mij geen veggie maaltijden, wel veel groenten en een goed stuk vlees. Als je matig eet en met veel afwisseling, mag een stuk boter als het maar lekker is dat maakt je gelukkig en dat is ook gezond.