Er zit meer in koffie dan je denkt (en het is geen fijne verrassing)

Thinkstock
Een kopje kan je door de ochtend helpen. Maar naast koffiebonen en een shot cafeïne zitten er tegenwoordig nog heel wat anderen stoffen in je kopje. Ingrediënten die helemaal niet in het drankje thuishoren, maar dienst doen als zogenaamde vullers. Denk aan tarwe, sojabonen, gerst, rogge, acaizaden, bruine suiker en maïs, aldus een recent onderzoek dat afgelopen week in de Verenigde Staten werd voorgesteld.

Fabrikanten mengen deze ingrediënten in koffiepoeder omdat droogte en plantenziekten voor een koffieschaarste hebben gezorgd. Dankzij deze vullers kunnen de fabrikanten meer koffie verkopen en evenveel winst maken. De meeste stoffen zijn onschuldig, toch is er reden tot bezorgdheid, vertelt professor Salge Blake. Tarwe en sojabonen staan bovenaan op de lijst met triggers van voedselallergieën. Doordat de bestanddelen met de koffiebonen vermalen worden, kun je de 'extra ingrediënten' dus niet zien. 

Als je allergisch bent aan een van deze stoffen, dan kun je best even geen koffie meer drinken tot wetenschappers dit onderwerp wat grondiger bestudeerd hebben. Als je niet allergisch bent, maar liever geen vreemde stoffen opneemt, kun je best koffiebonen kopen en ze zelf malen. Zo voorkom je dat er ongewenste ingrediënten in je dagelijkse vloeibare opkikker terechtkomen.