El Celler de Can Roca gekroond tot beste restaurant ter wereld

De drie Catalaanse broers die samen het eigenaarstrio van El Celler de Can Roca uitmaken, nemen hun award voor 'Beste Restaurant' in ontvangst.
EPA De drie Catalaanse broers die samen het eigenaarstrio van El Celler de Can Roca uitmaken, nemen hun award voor 'Beste Restaurant' in ontvangst.
El Celler de Can Roca werd gisterenavond door de organisatie van 'The World's 50 Best Restaurants' verkozen tot beste restaurant van 2015. Het Spaanse restaurant stoot daarmee het Deense Noma van de troon, dat dit jaar eindigt op de derde plaats. Op nummer twee staat het Italiaanse Osteria Francescana.

De lijst van The World's 50 Best Restaurants ontstond aanvankelijk als marketingidee van een Brits horecavakblad. Al snel groeide het concept echter uit tot een wereldwijde referentie, waarnaar elk jaar reikhalzend wordt uitgekeken.

Bovenaan de lijst prijkt dit jaar het Spaanse El Celler de Can Roca. Het restaurant, gelegen in Girona, staat in de Catalaanse traditie en wordt gerund door drie broers. De tweede plaats gaat dit jaar naar Osteria Francescana in Modena. Het Deense sterrenrestaurant Noma moet het dit jaar stellen met een derde plaats.

Eerder was al bekendgemaakt dat het restaurant Hof Van Cleve (Kruishoutem) dit jaar uit de top vijftig valt. De zaak van Peter Goossens is teruggevallen van de 45ste naar de 54ste plaats. Ook Hertog Jan (Brugge) valt net buiten de top vijftig: het restaurant stijgt wel van de 65ste naar de 53ste plaats. Van In De Wulf (Dranouter), vorig jaar nog op plaats 61, is geen sprake meer in de wereldwijde top honderd.  

De volledige lijst is terug te vinden op www.theworlds50best.com.