Een heerlijke klassieker: Loïc maakt vol-au-vent met frietjes

-
vtm -
VTM-huiskok Loïc Van Impe tovert elke dag zonder al te veel moeite passie op je bord en op je scherm. Vandaag maakt hij vol-au-vent met frietjes. 

INGREDIËNTEN (4 personen)

arachideolie

boter

500g kastanjechampignons

250g gemengd gehakt

500g ontbeende kippendijen zonder vel

½ blokje kippenbouillon

6 grote frietaardappelen

2el bloem

25cl culinaire room

1 rol bladerdeeg

1 ei

flake salt

1 scheut witte wijnazijn

1kl mosterd

10cl koolzaadolie

handvol krulpeterselie

1 citroen

BEREIDING

1. Breek de kastanjechampignons in stukjes.

2. Verwarm de oven voor op 200°C.

3. Verwarm een pan op het vuur en verwarm de frietketel op 140°C.

4. Rol het gehakt tot balletjes en knip de kippendijen in stukjes.

5. Bak de champignons en het vlees aan in redelijk wat boter.

6. Kruid met peper en een half blokje kippenbouillon.

7. Was de frietaardappelen en snijd ze in frietjes met de schil aan.

8. Dep droog in een handdoek en bak 5min voor op 140°C.

9. Laat ze uitlekken en afkoelen op keukenpapier.

10. Voeg 2el bloem toe aan de pan om een roux te verkrijgen.

11. Voeg water toe aan de pan.

12. Kruid af met peper en zout.

13. Voeg wat culinaire room toe om schiften te voorkomen.

14. Leg een bladerdeeg over de pan en snijd het deeg wat in.

15. Klop een eitje los en wrijf het bladerdeeg ermee in.

16. Werk af met flaky salt.

17. Zet 20min in de oven op 200°C.

18. Doe een ei in een maatbeker.

19. Voeg 1kl mosterd, een scheut witte wijnazijn, peper en zout toe.

20. Zet de mixer in de maatbeker en voeg 10cl koolzaadolie toe.

21. Mix tot een mayonaise. Indien de mayonaise niet vast genoeg is, voeg je nog olie toe.

22. Snijd een handvol peterselie fijn en voeg citroensap toe.

23. Bak de frieten voor een tweede keer tot ze goudbruin zijn.

24. Serveer de vol au vent met frietjes, mayonaise en peterselie.