Een appel per dag: zo kom je wél aan 5 stukken fruit en groente

thinkstock
An apple a day, keeps the doctor away: zoals gewoonlijk schuilt er ook nu weer een bron van waarheid in het welbekende Engelse spreekwoord. We moeten veel meer fruit en groenten eten - minstens vijf porties per dag - maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Gezondheidsjournalist Michael Mosley probeerde het uit en geeft tips waarmee je in de toekomst (hopelijk) meer groenten en fruit binnenkrijgt.

Ontbijt:  Als je 's ochtends van een stevig ontbijt houdt, is het geen slecht idee om de dag te beginnen met een verse omelet met een handvol spinazie. De eiwitten zorgen ervoor dat je hongergevoel onderdrukt wordt, en de spinazie is rijk aan vitaminen. Merk je dat je vooral te weinig fruit eet? Doe dan 's ochtends een handvol aardbeien bij je cornflakes of neem een boterhammetje minder en eet nog appelsien na je ontbijt.

Lunch: Ben je dol op brood? Bak dan zelf brood en verwerk er meteen wat groenten in. Of gebruik appelmoes in plaats van olie in je baksels. Wees ook niet bang om te experimenteren met fruit in maaltijden. Zo gaan blauwe bessen heerlijk samen met zalm of smaakt watermeloen lekker fris in een salade met feta.

Diner: Zijn er bepaalde groenten die je echt niet graag hebt? Verwerk ze dan in eten dat je wel graag hebt. Doe wat wortelen in je tomatensaus of courgette in broodmix. Zo krijg je extra groenten binnen zonder dat je ze proeft.

Snacks: Je kan er natuurlijk voor kiezen om een appel of ander stuk fruit mee te nemen als snack, of een fruitsla te verorberen op het werk. Maar het kan ook nog eenvoudiger: enkele schijfjes citroen, stukjes aardbei en blauwe bessen in je water geven niet alleen een lekkere fruitige smaak, maar zorgen ook dat je weer wat meer fruit binnen hebt.

Varieer

Variatie is belangrijk, zeker omdat iedere fruit- en groentesoort andere combinaties van vezels, vitamines en mineralen bevat. De gouden regel is om zoveel mogelijk kleur aan je menu toe te voegen. Ga dus altijd voor een uitgebreide mix van oranje (pompoenen, sinaasappels), geel (ananas, citroenen, bananen), rood (tomaten, aardbeien, frambozen), groen (broccoli, erwten) blauw (bos- en braambessen), paars (druiven, aubergines) voor een zo gevarieerd mogelijk menu.

Opgelet: het lijkt misschien verleidelijk om voor snelle opties zoals smoothies te kiezen, maar die zijn lang niet altijd even gezond. Voor de geïnteresseerden: maandagavond om 21.30u gaat 'Koppen XL' na hoeveel fruit en groenten er echt in zulke sapjes en smoothies zitten.